Saturday, July 21, 2012

Hey, it's me!

K, mari kita ber'selca' ....  ^ - ^

Alhamdulilah this is me latest updated..

dah nampak perubahan skit dari segi
ketembaman,
eye bag
black eye

muka beser-beser jer.. tak de nampak tue kan?kan? huhuhuhu



Saje mengecikkan mulut,  kahkahkah
Senyum feeling cam cun padahal tak pun wahahahha


ah mintak-mintak dikekalkan ler camnie..
letih dah jadik dak gumuk..
penat diett seh....

Mata 'panda' pun dah kurang
berkat tidur awal selalu skunk nih..
Kalo dulu benci tengok gambar sendiri
eye bag huhuhu...


Masih ada 3 kg nak dikejar nih..
Gambate!!! 



Friday, July 20, 2012

Biskut Dan Milo




Jom kira berapa kalori makanan di atas 



Biskut kering 5 keping = 200 kcal
Milo Hot Drink = 305 kcal


505 kcal!!

ha, hamik ko, makan skit camnie pun dah 500++
dah ler skit jer,
baek makan nasik...
kenyang pun kenyang



Itulah sebabnya ingat makan biskut kering hari2   dan minum milo,
bley kurus ke?
isk..isk..isk...


Lapa...~~~ 



Bihun goreng brand 7-Eleven

Okeihh.. mari kira berapa kalori bihun goreng yang dibeli di Seven-E untuk lunch hari ini.





396 Kcal okeihh!! 

Skit jer huhuhu... sosej satu yang kecik dipotong dua, telur goreng 1/4 yang saaaaaaaaaaaangat nipis
serta sambal yang ciput
gile kedekut orang yang buat ni.. 

Ini je dah RM 2 . 80
Gile kaye aku kennn belanja kat 7-Eleven jer yang barang-barangnya mostly memang lagi mahal dari kedai biasa..
##berlagak sambil nyanyi
money-money, must be funny,  in a rich man world  (lets sing along)
my money flyy (U_U)

Anyway, point penting ---> Makan camni pun dah hampir 400kcal... bayangkan kalau bedal sepinggan macam ni tapi kat gerai mamak... Berapalah kalorinya? 

Banyak melantak betul daku ini, patutlah tak turun-turun berat badan.. 
( T o T )







Thursday, July 19, 2012

Pizza RM 2.00 WOW!

Semua pernah makan pizza kan??
Ni ada satu pizza gile sangat murah
RM 2.00


xcaya kan??
Murah sehh...
Rasanya pun sedap...rasa cam..

Rasa pizza ler
( ^ , ^ )
der..


Treng trengg!!



Memperkenalkan

Pizza Flavoured Snacks Miaow-Miaow







hehehe,
gempak jer kan..kalau ler betul pizza hut tu buat promotion pizza RM2.00
Bangkrap 
hohohoo...

.. kropok ni yang jadi peneman daku time kelaparan pukul 3, kat opis, hari ini..
tempat beli mesti ler di 7-eleven
**cis, aku sangat ler suke membazir di sini.. 
$ ^ $

Okey le, straight stori jer
rasanya takdeler sama cam pizza yang beli kat pizza hut tu
tapi ade ler iras-iras, sipi-sipi skit
hokeyy..
tapi bile makan banyak-banyak
sakit pula tekak eden.. 
kuat sangat kot flavour nye 
hmmm...

Harganya standard kopok-kopok di luar sane




Ia sangat crunchy, 
kruk kruk krak krak gile kuat bile daku kunyah di opis
hingga ade yang menjeling manje tidak suke
terpaksa daku makan ala-ala sedut kopok cam takde gigi huhu
untuk mengkontrol bunyi-bunyian itu
-__-""


Rate : 3/5 
Price : Standard RM 2.00
Repurchase : Hmm..maybe.. no

 ( ^ 0 ^ )
ja, matane!


Wednesday, July 18, 2012

Tao Kae Noi Wasabi Flavour!!

Pukul 3 di opis, aku mesti nak kene munchy-muchy sesuatu. 
Hari ini sambarlah Tao Kae Noi . 
Sea weed - Memang my favourite. 
 Selalu beli kat Watson. 


Excited sebab tulis perisa wasabi. So nak kene try ni, syik makan flavour sama kan??

Harganya RM3 kat 7-eleven, tempat lain tak survey lagi...
tapi harga kat 7E memang lebih mahal dari tempat lain. (= ; =)

Jom Makan, jom!


So dengan bacaan bismillah,  jom  makan..

Fuhh.. memang rasa wasabi. Sape pernah rasa wasabi tau ler rasanya camtu ler.. sama jer. Pedas berangin sampai ke hidung. Sakit hidung, terus meleleh hingus. Tambah-tambah aircon yang kuat gile, fuhhh...

Anyway, sape tak pernah rasa wasabi bley gi beli packet wasabi kat jusco. RM1 jer. 

Yang tak nak beli, meh sini let me stori-mori.. 
wasabi tuh sebenarnya bukan pedas cam sambal cili padi  yang sedappp gile tuh.. tapi lebih rasa cam berangin xsedap..

Tengok, sampai berasap telinga katun jepun ni... 


Bukan berangin cam pudina taw.. lain skit.. angin pedas yang menyakitkan hidung camtu ler.. Kalau makan sambal kite bley jelir-jelir lidah pedas kan, tapi wasabi.. tak tahu nak jelir apa, rasanya kat hidung.. so memang seksa ler huhuhu...

Trademark wasabi rasanya mesti pedas tuh naik kat hidung.... tu yang meleleh hingus tak hingat punya, siap naik ke mata gitu.. fuhh... ...tu yang orang berani jer bley makan wasabi banyak-banyak.

Rate : 4/5 star untuk rasa wasabi...
Price : Mampoo ler RM3
Repurchase : No! Of coz No! 

Daku sebenarnya tak suka wasabi!! 
Serius, makan sushi pun tak pernah punn amik wasabi..
So pehal ler tiba-tiba beli TAo Kae Noi Wasabi nih?? - 

Jawapannya :

saje je gatal nak try 


(^_~)V
heh!








Tuesday, July 17, 2012

Murtabak Maggi

Resepi ni dapat dari cik pjah, my bff ... Aku try ek pjah, so jadik camnie hehehe... 

Adik aku cakap besh, and dia kata kalo goreng rangup lagi besh..tapi tekak aku tak berkenan sangat , maybe sebab aku pun memang bukan kaki makan maggi. Kiteorang makan murtabak maggi ni dengan sos cili, hehe.. kenyang~~~ 

Sesuai sangat untuk makan time hujung bulan dan ketika malam-malam bile perut rasa lapar hehehe...




jadi bulaatt... camnie rupenya nanti.. bentuk murtabak ^ ^




Ni bila di  potong..


 Mudah nye ^ ^ 

Monday, July 16, 2012

Limau purut untuk ketiak masam

Tau tak selain dari untuk mencantikkan rambut, limau purut juga bley di jadikan penghilang bau badan. Cara ini memang terbukti berkesan sebab my bro dah try...

bau badan ewww....


Biasaler budak lelaki yang sedang membesar yang feeling2 nak masuk alam rumaja ni memang ler bau badan sememangnya berbauuuuuuuuuu... terutama bila diorang melakukan kegiatan aktif seperti maen bola etc kan.. dah ler peluh, ketiak masam, satu rumah berbau.. ( hehe, jangan marah pada yang terkena):P

So, disebabkan tak dapat tahan lagi dah kebauan yang 'semerbak' ni, my dad suruh my bro pegi sapu ketiak dia dengan limau purut stiap kali mandi. Menakjubkan, lepas tu memang tak de bau lagi lah.. seminggu buat, tahan 6-8 bulan. After dah buat camnie, memang ler tak yah risau bau badan or bau ketiak lagi. Terbukti der.

Kan? Kan? petua tradisional ni memang ler berkesan...

Limau kasturi memang banyak khasiatnye... ~

 Oh lupa nak beritahu cara penyediaanya. Limau purut tu korang belah dua, kemudian gosok jer kat ketiak selama bley. Buat ler seminggu 2-3 kali. Kompom lepas tu, takyah dah nak pakai deodoran ke hape ke.. takde dah bau badan.. percaya lah ^ -  ^,  Terjamin berkesan, halal, mudah dan murah hehehe~

Sunday, July 15, 2012

Nasi goreng ala kantonis

Bila barang dapur takde banyak sangat dan dok pk-pk nak masak apa untuk breakfast? Kcing! Terus nak buat nasi goreng ala kantonis.Hheehe.. so success sudah first try masak nasi goreng ala kantonis ini.

Nampak cam nasi goreng kicap jer, tapi rasanya takde sama ngan nasi goreng kicap yer. Rasanya tawar tapi  sedap... tak tahu nak cakap camne, sape yang pernah makan nasi goreng ala kantonis ni kat kedai-kedai tau ler. Aku suke giler!  Kira tekak bley masuk ler. Sebabnya ia tidak berminyak sangat dan tidak masin sangat cam nasi goreng melayu yang biasa-biasa tu.Bagus ni untuk kesihatan hehehe...

Sapa yang nak merasakan kelainan syik makan nasi goreng kampung je kan, bley buat ni. Barang nak buatnya pun sangat ler sonang mek oi... Bahan yang kena ada :

  1. Kicap manis ( Dua sudu besar)
  2. Minyak Bijan ( Satu sudu besar)
  3. Bawang kuning yang di hiris ( Aku guna separuh bawang besar jer)
  4. Bawang putih (2 ulas dihiris yer)
  5. Sayur campur 
  6. Daging/Ayam etc yang dipotong kecik2 ( *kalo ada)
  7. Minyak untuk tumis (skit jer)
  8. Garam skit, ajinamoto skit
  9. Daun ketumbar ( dicincang kasar2 skit)(*kalo ada)
  10. Cili Merah ( dihiris)
  11. Daun bawang (dhiris kasar) - * kalo ada
  12. Telur ( 2-5 biji, tengok pada kuantiti nasi yang nak dibuat)
  13. Nasi untuk digoreng

Barang-barang yang * kalo ada tu, tak letak pun takper, sebab aku buat tak letak pun hehe tapi jadik jer.. tapi takde ler grand marvelous upenye nanti yer. 

Jadik bila sume bahan-bahannya sudah diprepare masak ler yer. 

Tumis bawang -bawang itu dan cili-cili , masuk daging, garam kemudian dah agak-agak daging masak,  masuk nasi. Gaul-gaul nasi tu , then masuk kicap dan minyak bijan, masuk sayur-sayur dan daun-daun tu.. Gaul lagi. Masuk kan telur., gaul sampai masak. Letak ajinamoto, rasa-rasa skit ok ke tak, then SIAP!

Ok bley makan... Sila-sila~~


Simple saje takde meriah sangat, biasaler masakan bujang ngehngeh ngeh~ 



My First Flat Lay - Adlina Store

Hai, ni first try buat flatlay.. memang amateur lagi sangat! hahah! Background tak de so pakai je karpet rumah yang ada huhuhu. B...