Posts

Showing posts from July 15, 2012

Hey, it's me!

Image
K, mari kita ber'selca' ....  ^ - ^
Alhamdulilah this is me latest updated..
dah nampak perubahan skit dari segi ketembaman, eye bag black eye



Biskut Dan Milo

Image
Jom kira berapa kalori makanan di atas 


Biskut kering 5 keping = 200 kcal
Milo Hot Drink = 305 kcal


505 kcal!!
ha, hamik ko, makan skit camnie pun dah 500++
dah ler skit jer,
baek makan nasik...
kenyang pun kenyang



Itulah sebabnya ingat makan biskut kering hari2   dan minum milo,
bley kurus ke?
isk..isk..isk...


Lapa...~~~ 



Bihun goreng brand 7-Eleven

Image
Okeihh.. mari kira berapa kalori bihun goreng yang dibeli di Seven-E untuk lunch hari ini.




396 Kcal okeihh!! 
Skit jer huhuhu... sosej satu yang kecik dipotong dua, telur goreng 1/4 yang saaaaaaaaaaaangat nipis serta sambal yang ciput gile kedekut orang yang buat ni.. 
Ini je dah RM 2 . 80 Gile kaye aku kennn belanja kat 7-Eleven jer yang barang-barangnya mostly memang lagi mahal dari kedai biasa.. ##berlagak sambil nyanyi money-money, must be funny,  in a rich man world  (lets sing along) my money flyy (U_U)
Anyway, point penting ---> Makan camni pun dah hampir 400kcal... bayangkan kalau bedal sepinggan macam ni tapi kat gerai mamak... Berapalah kalorinya? 
Banyak melantak betul daku ini, patutlah tak turun-turun berat badan..  ( T o T )






Pizza RM 2.00 WOW!

Image
Semua pernah makan pizza kan?? Ni ada satu pizza gile sangat murah RM 2.00

xcaya kan?? Murah sehh... Rasanya pun sedap...rasa cam..
Rasa pizza ler ( ^ , ^ ) der..

Treng trengg!!


Memperkenalkan
Pizza Flavoured Snacks Miaow-Miaow






hehehe, gempak jer kan..kalau ler betul pizza hut tu buat promotion pizza RM2.00 Bangkrap  hohohoo...
.. kropok ni yang jadi peneman daku time kelaparan pukul 3, kat opis, hari ini.. tempat beli mesti ler di 7-eleven **cis, aku sangat ler suke membazir di sini.. $ ^ $
Okey le, straight stori jer rasanya takdeler sama cam pizza yang beli kat pizza hut tu tapi ade ler iras-iras, sipi-sipi skit hokeyy.. tapi bile makan banyak-banyak sakit pula tekak eden..  kuat sangat kot flavour nye  hmmm...
Harganya standard kopok-kopok di luar sane



Ia sangat crunchy,  kruk kruk krak krak gile kuat bile daku kunyah di opis hingga ade yang menjeling manje tidak suke terpaksa daku makan ala-ala sedut kopok cam takde gigi huhu untuk mengkontrol bunyi-bunyian itu -__-""

Tao Kae Noi Wasabi Flavour!!

Image
Pukul 3 di opis, aku mesti nak kene munchy-muchy sesuatu.  Hari ini sambarlah Tao Kae Noi .  Sea weed - Memang my favourite.   Selalu beli kat Watson. 

Excited sebab tulis perisa wasabi. So nak kene try ni, syik makan flavour sama kan??
Harganya RM3 kat 7-eleven, tempat lain tak survey lagi...
tapi harga kat 7E memang lebih mahal dari tempat lain. (= ; =)


So dengan bacaan bismillah,  jom  makan..
Fuhh.. memang rasa wasabi. Sape pernah rasa wasabi tau ler rasanya camtu ler.. sama jer. Pedas berangin sampai ke hidung. Sakit hidung, terus meleleh hingus. Tambah-tambah aircon yang kuat gile, fuhhh...
Anyway, sape tak pernah rasa wasabi bley gi beli packet wasabi kat jusco. RM1 jer. 
Yang tak nak beli, meh sini let me stori-mori..  wasabi tuh sebenarnya bukan pedas cam sambal cili padi  yang sedappp gile tuh.. tapi lebih rasa cam berangin xsedap..



Bukan berangin cam pudina taw.. lain skit.. angin pedas yang menyakitkan hidung camtu ler.. Kalau makan sambal kite bley jelir-jelir lidah pedas…

Murtabak Maggi

Image
Resepi ni dapat dari cik pjah, my bff ... Aku try ek pjah, so jadik camnie hehehe... 
Adik aku cakap besh, and dia kata kalo goreng rangup lagi besh..tapi tekak aku tak berkenan sangat , maybe sebab aku pun memang bukan kaki makan maggi. Kiteorang makan murtabak maggi ni dengan sos cili, hehe.. kenyang~~~ 
Sesuai sangat untuk makan time hujung bulan dan ketika malam-malam bile perut rasa lapar hehehe...






 Mudah nye ^ ^ 

Limau purut untuk ketiak masam

Image
Tau tak selain dari untuk mencantikkan rambut, limau purut juga bley di jadikan penghilang bau badan. Cara ini memang terbukti berkesan sebab my bro dah try...



Biasaler budak lelaki yang sedang membesar yang feeling2 nak masuk alam rumaja ni memang ler bau badan sememangnya berbauuuuuuuuuu... terutama bila diorang melakukan kegiatan aktif seperti maen bola etc kan.. dah ler peluh, ketiak masam, satu rumah berbau.. ( hehe, jangan marah pada yang terkena):P

So, disebabkan tak dapat tahan lagi dah kebauan yang 'semerbak' ni, my dad suruh my bro pegi sapu ketiak dia dengan limau purut stiap kali mandi. Menakjubkan, lepas tu memang tak de bau lagi lah.. seminggu buat, tahan 6-8 bulan. After dah buat camnie, memang ler tak yah risau bau badan or bau ketiak lagi. Terbukti der.

Kan? Kan? petua tradisional ni memang ler berkesan...


 Oh lupa nak beritahu cara penyediaanya. Limau purut tu korang belah dua, kemudian gosok jer kat ketiak selama bley. Buat ler seminggu 2-3 kali. Kompom lepa…

Nasi goreng ala kantonis

Image
Bila barang dapur takde banyak sangat dan dok pk-pk nak masak apa untuk breakfast? Kcing! Terus nak buat nasi goreng ala kantonis.Hheehe.. so success sudah first try masak nasi goreng ala kantonis ini.

Nampak cam nasi goreng kicap jer, tapi rasanya takde sama ngan nasi goreng kicap yer. Rasanya tawar tapi  sedap... tak tahu nak cakap camne, sape yang pernah makan nasi goreng ala kantonis ni kat kedai-kedai tau ler. Aku suke giler!  Kira tekak bley masuk ler. Sebabnya ia tidak berminyak sangat dan tidak masin sangat cam nasi goreng melayu yang biasa-biasa tu.Bagus ni untuk kesihatan hehehe...
Sapa yang nak merasakan kelainan syik makan nasi goreng kampung je kan, bley buat ni. Barang nak buatnya pun sangat ler sonang mek oi... Bahan yang kena ada :
Kicap manis ( Dua sudu besar)Minyak Bijan ( Satu sudu besar)Bawang kuning yang di hiris ( Aku guna separuh bawang besar jer)Bawang putih (2 ulas dihiris yer)Sayur campur Daging/Ayam etc yang dipotong kecik2 ( *kalo ada)Minyak untuk tumis (ski…