Posts

Showing posts from April 6, 2014

Hantaran Tunang

Image
Ini adalah kali pertama aku membuat hantaran tunang sendiri. Sebelum ini semasa kakak aku bertunang, dia tidak buat hantaran, masa nikah pun dia order orang untuk buat sahaja. So memang ini first experience.. so excited hahaha!

Untuk tema tunang aku adalah merah mak ngah .. fuuuuuu... merah seh.. merah gile! kekekeke... Untuk buat hantaran sendiri ini banyak aku rujuk internet berbulan-bulan before tunang ( Over tuhh haha...) untuk dapatkan idea. Taip sahaja DIY dulang hantaran berderet keluar..


Mula-mula ingin buat seperti gambar di atas, menggunakan polisterin sahaja sebagai dulang. Tetapi alhamdulilah bff  nak bagi pinjam dulang. Dia bawa semua dulang ini dari kemaman (kampungya) tempoh hari... ^^:. terima kasih banyak-banyak Ma cayang, muaahh mmuaah muuahhh ^^ *

Bila sudah guna dulang,  kerjapun menjadi mudah. Hanya perlukan kain alas dan bunga-bunga sahaja. Maka mencarilah aku di jalan TAR. Kain alas merah aku beli kain ela kat kedai kain, kain renda aku beli di kedai kat Semua h…

Satu hari di Melaka- Stadthuys & Umbai Ikan Bakar

Image
Kalau singgah ke Melaka tak pergi bangunan merah ini tak sah hokayy! Pukul 6 petang barulah kami sampai di stadthuys ni, sebabnya kami lepak lama di dataran pahlawan . Makan-makan, shopping baju dan tukar baju hehehe...









Lepas bergambar puas-puas seperti pelancong asing , kami pergi pula ke perkampungan ikan bakar umbai. Jarak dari bandar melaka adalah 20-25 minit. Nak ke sini memang kena drive yer, tak boleh jalan-jalan kaki.


Okey habis makan di umbai, apa lagi baliklah.. cukup dah satu hari ronda-ronda di melaka.. hohoho











Satu hari di Melaka- A'famosa & Istana Melaka

Image
Selepas berjimba-jimba, kami direct pula ke kota A'famosa.



Okey seriusly aku ingatkan A'famosa ini besar dah namanya kubu kan.. tapi sangat kecik. Runtuhan sahaja.. dalam memori aku masa kecik-kecik aku rasa cam besar jewww, tapi bila pergi sekarang takde ler besar pun.. rasa sedih lak fikirkan kubu yang besar ni sekarang tinggal kecik camnie jer..

Lepas lepak di A'famosa, kami terjah muzium Istana Melaka lak. Sebelah jer replika istana ni.. waktu kami ke sana, tak ramai orang, yang ada tourist dua tiga orang sahaja.So memang kami berdua lepak lamaaaa kat dalam tu.. Istana ni luas dan beraircon best woo! hehe..dah rasa cam rumah sendiri lak lame sangat di situ miahahaha~











Oh ya! Kat depan istana ada taman diraja dipanggil taman larangan. Kami tengok dari jauh jer, tak masuk pun taman tu sebab panas lak ai... Yang aku perasan ada kolam kat situ, cantik.. cam dalam hutan kecil taman tu.. mesti dulu-dulu puteri raja lepak nyanyi-nyanyi kat situ... 




Satu hari di Melaka-Muzium & St.Paul Church

Image
14.3.2014 - First trip untuk tahun ini ke tempat baru. Plan nak pergi trip ni dirancang sebulan sebelum ini sebab nak apply cuti kena rancang betul-betul gitu.. Pergi pun berdua sahaja bersama office mate dan kami tidak rancang untuk tidur di sana sebaliknya hanya pergi berjalan-jalan di Melaka satu hari sahaja. Walaupun satu hari, puas! 

Perjalanan bermula seawal pagi pukul 8 dan kami sampai pukul 10 lebih. Ronda-ronda cari parking, pukul 11 baru mula menuju ke destinasi pertama lawatan kami iaitu replika kapal yang berada di kota melaka! ^^

Bayaran tiket masuk adalah RM3 dewasa. Tiket ini boleh digunakan untuk masuk dua lagi muzium- Muzium TLDM dan muzium Samudera. Di dalam replika kapal ni pun ada muzium gak.








Kat muzium ni selamatlah boleh tangkap gambar. Memang aku tangkap banyak gambar di sini.. tapi hanya mampu letak sikit-sikit jer.. yang lain buat tatapan sendiri sahaja. Berbaloi pergi ke sini... kalau pergi waktu hari biasa cam kami pergi ni, memang tak ramai orang, budak-bud…