Sunday, April 6, 2014

Hantaran Tunang

Ini adalah kali pertama aku membuat hantaran tunang sendiri. Sebelum ini semasa kakak aku bertunang, dia tidak buat hantaran, masa nikah pun dia order orang untuk buat sahaja. So memang ini first experience.. so excited hahaha!

Untuk tema tunang aku adalah merah mak ngah .. fuuuuuu... merah seh.. merah gile! kekekeke... Untuk buat hantaran sendiri ini banyak aku rujuk internet berbulan-bulan before tunang ( Over tuhh haha...) untuk dapatkan idea. Taip sahaja DIY dulang hantaran berderet keluar..

Idea awal-awal

Mula-mula ingin buat seperti gambar di atas, menggunakan polisterin sahaja sebagai dulang. Tetapi alhamdulilah bff  nak bagi pinjam dulang. Dia bawa semua dulang ini dari kemaman (kampungya) tempoh hari... ^^:. terima kasih banyak-banyak Ma cayang, muaahh mmuaah muuahhh ^^ *

Bila sudah guna dulang,  kerjapun menjadi mudah. Hanya perlukan kain alas dan bunga-bunga sahaja. Maka mencarilah aku di jalan TAR. Kain alas merah aku beli kain ela kat kedai kain, kain renda aku beli di kedai kat Semua house- ada satu kedai barang hiasan pengantin kat tingkat bawah. Kain renda cantik-cantik pula aku beli siap sahaja, murah rasanya tak sampai RM 15 satu kain alas. Ok ^^. 

Bunga-bunga pula aku beli di kedai RM2 berdekatan rumah aku. Satu ikat bunga, (3 tangkai) - RM2. Bunga kecil satu ikat ( 5 tangkai) -RM 2 juga. Total aku tak ingat berapa tapi okeylah ...tak mahal sangat.  

Dulang aku 3 balas 5.  ^^

Ni hantaran buah- waktu gambar di ambil buah belum penuh lagi baru sikit-sikit letak-
Kos buah ayah sponsor hehehe

Ini pula hantaran coklat. Aku guna coklat-coklat biasa sahaja.
Beli waktu sale, kos semua coklat tak sampai RM100.

Ni pula hantaran barang facial dia. Beli di Watson, jumlah semua RM 50+ sahaja

Hantaran sireh junjung- Order di kedai bunga kat jalan tar yang berdekatan betul-betul dengan LRT masjid jamek.
Harganya RM 50.  Yang buatnya makcik melayu- dia biasa buat gubahan sireh junjung..

Ni rupa semua dulang setelah lengkap untuk that day ..
Lagi satu dulang takde gambar solo.
 Dulang polka dot apam- di sponsor oleh bff juga.- Liyana ..
 ^^*tengkiu muahh muahh muuahh... 

Pengalaman ini sangat aku hargai. Walaupun ada jer mulut-mulut yang bile tengok hantaran aku dok cakap ' ala... senang jer buat hantaran, bukan susah pun.. aku boleh buat sekejap jer.. satu hari jer.. "  tapi aku tak kisah tak heran pun! Aku sangat bangga dan puas dengan hantaran aku sebab ia datang dari titik peluh dan usaha aku meronda di nilai 3, jalan tar, mydin, supermarket lain2 malah buat research kat internet. Those people who said that tau order jer suruh orang buat kan hantaran diorang.. diorang sendiri tak pernah buat, so dont talk rubbish..because they don't know the feeling of USAHA itu.. the feeling of satisfied only can be experience by those who work hard!  The satisfying feeling when i looked back for all the effort i made, its really worth it! 

Banyak aku buat untuk memikirkan untuk hantaran ni, because it my first time and no help.. Malah aku buat sendiri without  any pengalaman pegang bunga or cucuk bunga ke, gubah-gubah ke,.. no no.. im ZERO okey.. so I'm proud of everything i done. Well done syahera harun! ^^ V 

So konklusi dari semua ini, diy hantaran tunang sangat best! And aku kini bergelar tunang orang suda.. 29 March 2014.. Alhamdulilah. Doakan untuk next step ke jinjang pelamin pula..  amin... 




Satu hari di Melaka- Stadthuys & Umbai Ikan Bakar


Kalau singgah ke Melaka tak pergi bangunan merah ini tak sah hokayy! Pukul 6 petang barulah kami sampai di stadthuys ni, sebabnya kami lepak lama di dataran pahlawan . Makan-makan, shopping baju dan tukar baju hehehe...



Aku suka gambar ni.. cam kat oversea lak .. 

Waktu petang gini dah tutup dah jalannya.. tak berapa meriah sangat.. 

Depan jam ni.. waktu ni ada satu bas berhenti bawa pelancong..
serta merta tempat menjadi sesak :P

bangunan kincir angin ni sangat klasik..

Taman 

Tak masuk pun Jonker walk.. lalu jer.. amik jap gambar signboardnye..
nilah signboard besar yang menandakan korang sedang berada di Jonker walk. 

Sungai melaka ni lalu tengah-tengah bandar..
kalau waktu malam sangat cantik dan happening! 

Jalan-jalan ternampak satu sisa runtuhan sebuah tembok zaman british dulu
Lepas bergambar puas-puas seperti pelancong asing , kami pergi pula ke perkampungan ikan bakar umbai. Jarak dari bandar melaka adalah 20-25 minit. Nak ke sini memang kena drive yer, tak boleh jalan-jalan kaki.

Sampai dalam pukul 7 suku gitu.. dah agak gelap..
kalau datang awal bolehlah bergambar lebih-lebih skit.
Laluan jambatan betul-betul di depan laut ..
cantik tau kalau datang waktu siang, boleh nampak indonesia kat depan tu... 
Pose kami di depan laut.. tapi sebab dah gelap tak nampak  keindahannya.. huhuhu..
waktu ni jerebu lagila  effect cam kabus-kabus misteri lak... 

Okey habis makan di umbai, apa lagi baliklah.. cukup dah satu hari ronda-ronda di melaka.. hohoho











Satu hari di Melaka- A'famosa & Istana Melaka

 Selepas berjimba-jimba, kami direct pula ke kota A'famosa.

Meriam depan A'famosa- ramai dok bergambar di sini... Aku pun nak gak! hohohoh

Inilah A'famosa

Okey seriusly aku ingatkan A'famosa ini besar dah namanya kubu kan.. tapi sangat kecik. Runtuhan sahaja.. dalam memori aku masa kecik-kecik aku rasa cam besar jewww, tapi bila pergi sekarang takde ler besar pun.. rasa sedih lak fikirkan kubu yang besar ni sekarang tinggal kecik camnie jer..

Posing suka suki **
Lepas lepak di A'famosa, kami terjah muzium Istana Melaka lak. Sebelah jer replika istana ni.. waktu kami ke sana, tak ramai orang, yang ada tourist dua tiga orang sahaja.So memang kami berdua lepak lamaaaa kat dalam tu.. Istana ni luas dan beraircon best woo! hehe..dah rasa cam rumah sendiri lak lame sangat di situ miahahaha~


Ni bahagian ruang mengadap sultan...rasa cam kembali ke zaman melaka dulu-dulu 


Kat dalam istana banyak patung-patung gini.. 

Ni kat tingkat 1 bahagian sejarah hang tuah 5 bersahabat tu..
patung ni melakonkan balik babak perlawanan hang tuah dan hang jebat

Tingkat atas- bilik sultan

Katil sultan tinggi woo.. bilik ni besar, kuning jer semua.. kalo bilik aku besar gini gak,
kompom susah bangun pagi. 

Ni lak bahagian tingkat bawah - bahagian ni banyak pedagang-pedagang, barang-barang istana, senjata etc
aku rasa ni bahagian ruang dapur gitu.. besar betul istana ni..

pelbagai jenis senjata zaman dulu-dulu..

Sebelum chow,  kami berdua lepak di bawah istana, ada buaian..feeling anak raja jap ^^

Oh ya! Kat depan istana ada taman diraja dipanggil taman larangan. Kami tengok dari jauh jer, tak masuk pun taman tu sebab panas lak ai... Yang aku perasan ada kolam kat situ, cantik.. cam dalam hutan kecil taman tu.. mesti dulu-dulu puteri raja lepak nyanyi-nyanyi kat situ... 





Satu hari di Melaka-Muzium & St.Paul Church


14.3.2014 - First trip untuk tahun ini ke tempat baru. Plan nak pergi trip ni dirancang sebulan sebelum ini sebab nak apply cuti kena rancang betul-betul gitu.. Pergi pun berdua sahaja bersama office mate dan kami tidak rancang untuk tidur di sana sebaliknya hanya pergi berjalan-jalan di Melaka satu hari sahaja. Walaupun satu hari, puas! 

Perjalanan bermula seawal pagi pukul 8 dan kami sampai pukul 10 lebih. Ronda-ronda cari parking, pukul 11 baru mula menuju ke destinasi pertama lawatan kami iaitu replika kapal yang berada di kota melaka! ^^

Replika kapal di kota melaka
Bayaran tiket masuk adalah RM3 dewasa. Tiket ini boleh digunakan untuk masuk dua lagi muzium- Muzium TLDM dan muzium Samudera. Di dalam replika kapal ni pun ada muzium gak.

Ni bilik kapten kapal


Bilik peta.

model-model kapal dahulu dan kini dari semua negara

Rambang mata tengok model kapal.. 

koleksi duit zaman dulu-dulu

sejarah perdagangan di zaman melaka diceritakan di sini..


Kami berdua - aku dan Yana
Kat muzium ni selamatlah boleh tangkap gambar. Memang aku tangkap banyak gambar di sini.. tapi hanya mampu letak sikit-sikit jer.. yang lain buat tatapan sendiri sahaja. Berbaloi pergi ke sini... kalau pergi waktu hari biasa cam kami pergi ni, memang tak ramai orang, budak-budak pun takde.. tourist pun sikit-sikit jer.. boleh ler nak camwhore sebanyak mana pun hehehhe

Ni kat muzium samudera

rumah nelayan

helikopter di muzium TLDM

kapal selam TLDM

Lepas bergembira di muzium-muzium ni, dalam pukul 1 gitu, kami bergerak ke lokasi seterusnya. Taming sari-A'famosa- saint Paul church- - Muzium Istana Melaka. Untuk ke semua tempat ni, kami jalan kaki jer, feeling-feeling tourist dengan payung bagai hahaha...

On the way, kami lalu di persisiran sungai melaka ni.. berhenti rehat jap di jambatan ni



Praktis teropong dulu di menara taming sari

di pintu masuk saint paul church\
gigih aku daki tangga yang tinggi tu.... serabai dah waktu ni hahaha

Haruslah bergambar bersama memorial kubur di situ.. 

Runtuhan st.paul church lebih kurang camni lah dalamnya..

Kalo nak tau ni lah trademark st paul church ni.. patung ni ha.. jumpe patung ni, itulah churchnye..




















My First Flat Lay - Adlina Store

Hai, ni first try buat flatlay.. memang amateur lagi sangat! hahah! Background tak de so pakai je karpet rumah yang ada huhuhu. B...