Friday, December 29, 2017

Perhiasan Dewan

Perhiasan dewan ketika majlis bersanding aku adalah lengkap serba serbinya,
Tidak mewah, tidak gah, tetapi cukup lengkap, serba cantik dan berseri.
Kira lengkaplah seperti setiap pengantin mahukan. 

Kek. Oh my, sedap sangat kek ni.
Aku tak sempat makan, tapi family makan semuanya puji sedap sangat,

Hiasan pelamin.
Yang ni pilihan aku, alhamdulilah, cantik sangat,
rombongan belah lelaki puji..nampak mahal, tapi sebenarnya budget je ni hehe~
credit to : Sri angsana butik 

Meja makan + pelamin
tema hijau kuning.
mak aku habaq, semangat kedah haha~
* sebenarnya banyak stori disebalik pemilihan warna tema ni... pening aku dok pikir, banyak research buat,
last-last pilih warna ni sebab nak serasikan dengan warna dinding dewan yang coklat.
So camne? ok idak?

Meja makan di letak depan pelamin.
Makanan sangat sedap!! tip top. dari sri angsana katering.

budak kompang- my father booked kan,
dak -dak kompang ni memang geng kompang kat rumah aku. Nak booked kene bitau awal ha..

Pose di depan pelamin, ketika majlis merenjis.
Nampak pengapit aku pakai baju tak sama.. selamat ikut tema bunga..

Bergegar dewan time ni masa dak kompang mempalu kompang.
Meriah, oh my god! 

Hiasan meja makan.

Suasana dewan
Nampak tak kenapa aku pilih hijau kuning? hehehe
Nak bagi blend dengan suasana dewan. carpet. 

Hiasan walkway bunga juntai juntai.  

Karaoke memang mak aku nak..
so bile ada, mak aku rasmikan dulu
miahaha ~

Rata-rata memang aku suka menggunakan perkhidmatan Sri Angsana Catering ni. Lengkap semuanya.  Makanan sedap, pelamin, baju, kek, semuanya perfect. Aku tak yah susah susah pikir, tau tau je dah siap semuanya dan diuruskan oleh meraka dengan sempurna..

Aku memang nak simple simple camni tapi meriah.

Dalam majlis ini yang aku booked asing adalah : Make up, photographer , kompang dan doorgift. Yang lain semuanya aku gunakan perkhidmatan Sri angsana Katering. Senang kan?

Dark Forest-Korea horror movie.

Image result for dark forest korea

It's about 5 friends nickname- witch, big brother, loner, twinkle, and flirtie , went for camping and end up, killing each other in a zombie way kind of movie.

* no synopsis in the wiki hmm~ 

My 2 cents :

It's not a ghost movie, even though at the beginning the main character ( witch), is shown as having supernatural power, where she can see future. This movie, is more like a thriller movie, where people just kill people. But the twist is, that killer is zombie ( which it's funny cause i thought they are just been possessed -at first).

The gore and gruesome scenes are not at as i expected. It's boring! The camera keep focusing on the leaves, the running, the sound. Even my baby girl ( 2 years old), do not afraid of it. She just wondering, what is happening, because there is no pop up ghost scene, just camera moving faster. Well, consider this movie is made in 2006, where make up artist and cgi are not that good yet or not widely use yet, so, well.. i don't want to comment on this, too much

This movie only keep me interested in the middle. At firs, it just a cliche teenagers went camping, with each of them have their own personality like boasting, ego, annoying.. mystery. etc They don't believe in spirits,. Well, everything is cliche thriller movie,, until one of them fall, hurt his head, and died ( drowning) - ** seriously at this point, i thought there are ghost killing them.

Image result for dark forest movie korea


it's the forest!  The forest killing them.Apparently, if you shed blood (etc hurt your finger, teeth etc), when your blood fall on the ground, the forest take it and turn you into zombie. Maybe this is why it's call 'DARK FOREST'. get it? hehehe~ 

So, when you become zombie, you start killing others, and at the end everyone died and turn into zombie.

The end.


It's boring. Too much clinche. the zombie, the final ending, the brother killed little brother, the boyfriend killing girlfriend. The father klling his family.

I seriously think that the director try HARD to make audiece feel sad by having lots of emotional killing moment- which i dont think it work at all!

I dont feel anything! 
When the bigbrother killed his brother, i dont feel anything because directer don't provide enough close relationship moment between them during the movie. Along the movie, the big brother is just a jerk , egoistic brother who always scolding his little brother. Well, i get it there have history when they were kids, which led to bigbrother feeling guilt towards his brohter, but man... it don't led me to sympathy at all. because it not that touching.

When the boyfirend killed his girlfriend ( the main character-witch), man i dont feel sad at all! I just feel this gf deserve it, because she so stupid. Why? because at the end, the gf forecast that his bf going to be turned into zombie, and she cannot killed him, so instead she turn her self ( which is SOOOOOO stupid, cause they have successsfully killed all zombies in the forestt). they can just ran away kot..
and guess what?  

at the end, actually there is a girl (zombie) hiding in the abandone car nearby which they ignored it ( at the beggining movie). and that girl zombie killed the boyfriend.  So all died. 

And to make it worst, ending credit, there are 3 fugitive covered in blood, came into the forest to hiding from police, and audience knows what's going to happen to them, soon.

Oh my!!

Image result for dark forest movie korea

Director, you made too much twist plot that apparently it doesn't work at all!

Will i recommended this to watch? Hmm... i will said, this..
" don't waste your time."

But, well, if you want to watch it.
go ahead.

k bye.

Rate : 2/5 

Image result for dark forest movie korea

Wednesday, December 27, 2017

30 days stair challenge- First week

Tuesday :
140 steps 
tak rasa letih pun, kakipun tak lenguh. Rasa fun! 

Food : 
Breakfast : Telur stim 1+ air teh tarik
Lunch (Begedil+sayur+ telur goreng 2)
Dinner : Betik +nasi + ikan sambal 

Wednesday :
120 steps.
belum sampai 120 steps pun dah mula mengah, berbanding semalam yang takde rasa apa-apapun

Breakfast : Nasi lemak+yougart
Lunch : 4 cracker biscuits
Dinner : Nasi+ikan sambal+nugget+kentang+hotdog

* Okey, over sangat makan  malam hari ni, maybe sebab tengah hari tak makan, so malam, terasa lapar sangat. Ishh.. ~

Thursday :
200 steps
mula rasa malas, dan terasa letih.. dan kaki start rasa cam sakit-sakit bile naik tangga, tapi boleh tahan lagi. takde rasa nak give up, still rasa enjoyable and manageable.

Food :
Breakfast : Nasi lemak+ limau suam
* ni 'terpaksa' la kunun makan, sebab husband belanja, takkan nak tolak kan? Sian dia nanti breakfast sorang-sorang,so kite teman lah.. hihihik~
Lunch : nasi beriani+ayam+daging+air manis+kek+buah
Ni melantak tak ingat nye sebab ada farewell party kat ofis, bos belanja kan so .. hehehe
Dinner : Tembikai+keropok rings+chocolate dutch lady
Ni amik sikit-sikit je, buat rasa-rasa

200 steps
tapi, malas, malas, malas, malas... terasa sangat malas, selepas 3 hari naik tangga, tapi gigihkan juga.

Breakfast : Mee goreng+limau suam
Lunch : Potato rebus+sayur buncis masak telur
Dinner : melantak (T.T)

Saturday and Sunday
Skip-sebab balik kampung
Melantak lagi huhu T.T

Wednesday, December 20, 2017

Yoga Hokwan ( My 2 cents)

Image result for yoga hokwan wiki

Synopsis (credit to wiki) :  click the link :
Yoga Hakwon synopsis

My opinion.

It 's a slow pace movie. Half of the movie is so dark, i hardly barely see what's  actually happening, so it take away the scare that supposed to scaring me. The only scaring (to my nieces, not me) , are the body molding exercise to the yoga position. That's all!  Nope, it's not scare and it also not gore.

Related image

The man (Dong Hoon) and his research doesn't do anything at all. The character do nothing much in the movie. The death of Min Hee's director not been investigated, the death of Seon hwa also provide no impact, i wondering what these characters and plots supposed to do? If director wants us to know about the past of Mi Hee,  well he can put it under evil yoga instructor's flashback, no need  for these extra characters and extra plots that have  NO FUNCTION, nothing to do with main character. They donot even REALLY help / searching for her,  Wuissh..~

Image result for yoga hakwon scene
The ending is quite confusing ; I see DIFFERENT interpretation of ending from others.  One of it says, the main /lead role trapped forever in the yoga institute  but from my own understanding.Hmm.. i think her soul been taking over by Mi hee. Why?

Because she sees Mi hee pictures all over the walls and see her dead yoga friends walking around.
it's look like she's trapped, her soul is trapped and Min Hi wins. at last.

Related image

Well, it is a cliche Asian movie , evil always win, or if they died, there will be a sequel later. In simple words, the evil always Win.

In summary, as a fan of horror /ghost/supernatural movies:
I would give it 3 out of 5 stars.
Hmm.. not recommended it to others but if you want to watch it, go ahead,

K. bye.

Tuesday, December 19, 2017

30 days stair challenge - Introduction

Badan semakin gemuk . Berat tak berubah pun, maintain 59.5 kg.
So, sekarang nak start diet and exercise, Terpaksa wei, anak buah semua kutuk mak cu diorang dah gemuk. Tempoh hari, time majlis hari jadi piya yang ke-2 tahun, dalam gambar, masyallah, gemuk gila aku. Tok laki lagi kurus. adess...
Waktu tu la tersedar,
i cannot be like this forever, got to do something.
So, start this week, i control my food intake, no rice. Just lauk sahaja. and try to get my water intake 3L per day. with no failure! Huh!

Anyway, got this challenge that interested me.
The 30days stair challenge. I think i can do it!

Image result for stair challenge

yes i can! will sharing my progress in the next post.


Thursday, October 5, 2017

My First Flat Lay - Adlina Store

ni first try buat flatlay.. memang amateur lagi sangat! hahah!
Background tak de so pakai je karpet rumah yang ada huhuhu.
Bunga pun amik mana nan hado jer :P
Ada budget nanti kita tambah lah bagi upgrade kan, kan? 
Sekarang ni tengah belajar tips-tips flatlay photography.

Kenapa nak belajar flatlay?
Sebab jeng-jeng

click click and follow okey?
Semua murah jer. Kami tak untung pun tau.
contoh teaser bawah dress kanak-kanak 1-3 tahun

Nanti nak di upload dalam  fb adlina store, banyak  dress nak jual murah-murah je
mai pakat beli 

thanks  muahxx 

Monday, September 25, 2017

Make up kahwin hari tu..

Rata-rata memuji make up aku time majlis bersanding dulu. Aku pun rasa cantik make up akak baizura ni. link : baizura make up. Dia pun memang make up artis (MUA) dan sangat friendly.  Harga make up, aku dah tak ingat berapa, tapi takdelah beribu-ribu.. over sangat tau.. Harganya okey sahaja ratus gitu (sori tak ingat harga huhu), aku sempat book sekali untuk bride maid aku ^^* dan dia pun seriously sangat suka.

ni time berarak, tengah hari..
 Very woman aku time ni.
selama ni dok feeling kanak-kanak ribena

very natural make up ni.
ia tak tukar muka aku jadi fake pun, walaupun bermake up tebal
orang kata menyerlahkan keserian pengantin gitu
love it!! 

waktu ni dah petang, majlis pun dah habis, tapi still cantik dan tak peluh pun make up ni..
malah time tangkap gambar petang tu , still cantik
Memang petang tu, aku rasa sayaaaang sangat nak tanggalkan make up ni.
Rasa nak bawa tidur kikiki~
Serius feeling cantekss hari tu :P

Ok tu jer throwback, sehari aku menjadi cantik dan cun.
hari lain hancus hahaha

K bye.

Monday, September 11, 2017

Corak untuk si badan pear

Hi, lama dah tak update pasal ootd untuk si badan pear. Yerlahkan, lepas dah ada anak sorang ni, badan dah tak berapa pear dah, jadi straight tong gas je sekarang ni, miahaha!

Bagaimana nak pakai skirt corak-corak seperti di bawah, tapi taknak nampak out-proportion untuk body shape pear?

Tips nya:

  • Jangan pilih corak melintang!  Karang nampak lagi debab!
  • Kalau nak pakai skirt corak-corak, pastikan balancing kat look tu. Kita taknak nampak out of proportion. Contoh cam nexx balance kan dengan tudung corak juga. 
  • Elakkan corak besar gedabak. Tapi cam kes nexx ni, sebab skirt gini adalah trend sekarang, nak juga bergaya dengannya, so nexx balance out dengan tudung corak besar-besar gak.
  • Nak nampak kurus? Pakai hitam bwahahaha..

tudung : gift from my mom
baju hitam : gift from D'man relative
black cardigan : my own collection since dulu-dulu lagi, favourite ni (nasib muat lagi)
pink belacan bag : Beli di sogo, rasanya RM100 dua (time sale), jenama corolis
skirt corak : beli di First Lady ; RM 20 (sale)

OOTD theme : Simple but sweet.  :P

ok, chiow!

Majlis Bersanding Pihak Perempuan 14.3.2015 -Part 1 ( Persalinan pengantin)

14.3.2015, majlis bersanding pihak perempuan- side aku lah hehehe... buat simple- simple je, budget 14K je time tu,  guna butik sri angsana. (link) 

Sri angsana ni ada complete package, katering+butik pengantin, kira semua dalam one whole set lah. Tapi memang service die TIPTOP! Memang puas hati, pelamin cantik, baju cantik, especially makanan dia memang ramai tetamu yang puji. Sedap sangat! Really recommended!

Okey, moh cerita pasal baju je. Baju ni sepasang set, termasuk dalam package yang aku amik tu. Tapi jangan risau, baju pengantin ni korang boleh pilih ikut kesukaan korang. Memang rambang mata aku time nak pilih baju pengantin ni, semuanya cantik-cantik kot kat butik tu .

Tapi last-last aku ambil je yang ini, sebab theme warna majlis aku hijau-kuning. Aku pun nak yang simple-simple design nye so boleh nampak elegant. (kunonnya , bwahaha). So, satu persalinan siap semua accessories+kasut+bunga tangan, seperti di bawah ;

ni baju kahwin aku- warna coklat coklat.
time ni tertinggal bunga tangan, so takde la bunga tangan aku sepanjang majlis ni. (--__--"")

close up inai sikit. Time ni dah cair sikti dah inai ni, aku p rub time mandi.

close up corak lace silver kat baju ini.
Waktu mula-mula pakai baju ini, member kata nampak sangat simple, tapi bila dah pakai, makeup bagai, nampak menyerlah kan? kan? 

time dalam dewan. Menyerlah seri pengantin baru ni (sila muntah hehe)
Simple but nice je trademark aku. 

ni time berarak. Full baju aku kain panjang kat belakang tu.. payah aku nak jalan
Baju D'man takde accessories sebab dia tak moh pakai. Haram katanya lelaki berhias barang kemas, okeylah fine.
Disebabkan aku pendek, tinggi tak sampai 150cm pun, memang baju ni labuh gile. Aku memang leceh sikit kalu beli dress labuh, asyik nak kena kerat bagi pendek je. Nak alter baju pengantin ni, tapi sewa, so, tak jadi alter lah.

Aku just sentengkan sikit, pakai kasut platform tinggi dan jalan catwalk sambil angkat kain, fuhhh! :P

okey, tu je.. next post, aku citer bab make up pula. Make up aku ambil asing, sebab, walaupun package aku ambil ni include make up juga, tapi aku takmoh sebab dah berkenan kat jurumakeup lain. So sri angsana tolak lah cost make up.

Don;t worry kat sri angsana ni kalau package amik contoh 12K, pastu korang tolak some of the offer dalam package tu contoh make up ke, pelamin ke.. just bincang dengan wedding planner diorang , then diorang akan tolak +tambah semua balik cost korang.

Cam aku, aku tambah dan tolak certain-certain, and diorang calculated balik total dalam 14K camtu. Sangat puas hati berurusan dengan sri angsana katering ni. Staff diorang nice and very tolerable.

Friday, September 8, 2017

Mengandung ke?

Mengandung ke? Uii.. soalan yang kerap dengar sejak akhir-akhir ini kat opis.

Apa yang tersirat sebenarnya?

nak suruh tambah anak lagi ke?


Sebenarnya dah semakin bulat?

Ui, mengigil-gigil lepas jawab sengih -sengih+ gelak-gelak , mengaku yang diri ini dah bulat sampai nampak cam orang mengandung.

Hati yang terluka hanya tuan badan je lar yang telan.


Thursday, September 7, 2017

NIkah 13.3.2015


Tu tarikh nikah aku. Hari jumaat, lepas asar.  Nikah kat surau rumah aku je, yang hadir saudara mara dan sahabat terdekat.

Sebenarnya time nikah tu. jurugambar tak pandai sangat amik gambar. Habis flash semua menyebabkan terang benderang gambar-gambar nikah aku, sampailah silau-silau mata orang yang memandang (T.T).  Boleh dikatakan tak nice lah gambar nye. tapi time majlis bertandang, nice pula gambar nye. Aku berfikiran positif lah yang diorang dah pandai setting dah camera time tu...

Theme aku baju nikah adalah putih cream + kuning cair camni.  A few pictures below yang aku rasa takde le silau sangat untuk di upload.

With bff time skolah- Zahirah- waktu ni dia ngandung, sarat-saratpun datang dari kedah nun sane.
make up aku light untuk  cahaya matahari nampak nice, tapi bile dalam bangunan, kurang skit lah.

ni baju nikah aku dalam light cahaya biasa.
Baju kurung biasa, beli kat jalan Tar.
Selendang manik-manik tu beli online
Tudung kuning tu beli di jalan Tar-
mur-mur je semua hehehe

D'man tengah akad nikah. Yang baju melayu biru tu, ayah aku.
Sebelah dia tok imam

D'man tengah baca akad janji sume. 

proses sign perjanjian kahwin
kat sini nampak sikit baju nikah aku camnie.
ada corak-corak kuning lace kat baju .
Inai pun nampak merah je, aku buat inai ni book henna dari online
cantik sebenarnya corak nya. 

proses pertukaran mas kahwin

with my mum. Ada sama tak muka? hehehe

with family belah D'man

with family belah perempuan. Ni semua dari kedah ni, saudara mara mak aku.
waktu ni flash mak ai, hilang aku dibuatnya.

okey, these all my bff yang datang
Ma and adiknya, Za and Yana (pengapit aku ni hehehe)
So moral of the story, kekadang camne kite buat research pun, cari photographer, cari baju , cari mak andam, kalau boleh nak yang terbaik , alih-alih ada je yang tak kena. contoh cam aku, gambar tak jadi miahahah~ 

Camne pun alhamdulilah, majlis berjalan lancar, semua puas hati dan dah dua tahun berlalu dah pun, sekarang dah ada anak pun hehehe..

Amik yang jernih, buang yang keruh.

K bye, 

Saje je throwback.

Wednesday, September 6, 2017

Birthday Piya 1st year!

Okey, citer ni sebenarnya dah lamapun. Piya dah nak masuk dua tahun pun, bwahahaha~  Tapi, dok godek-godek gambar lama, terjumpa gambar mama (pengasuh piya) bagi dulu.

 Diorang celebrate birthday piya yang first!  14 December 2016. Waktu ni ibu and ayah bawa piya jejalan je, takde buat celebration pun, tapi mama nak buat juga party kecik-kecik. Untung piya dapat mama yang sayang budak cemetot ni sangat-sangat.

piya suka betul kek ni. 

waktu ni muke cemetot ni masyamm je sebab baru bangun tido. 

time nak potong kek, abang haris nak join skali. hehe


ni semua abang kakak piya kat sane. ^^

Happy birthday 1st year, adlina safiyya.!!

makan kek lagi. 

Takde perubahan lagi

Ya allah, takde perubahan lagi. Tempoh hari adalah turun dari 60 kg ---> 58-59 kg. Tapi lepas raya haji hari tu, naik balik 60 kg, bwahahaha~

Stress ke?

Takde lah stress sangat, sebab memang dah agak dah, mesti naik balik berat ni. Tambah-tambah dengan tidak ikut diet kalori, boh makan je ape yang suka, so... dah agak dah tak turun pun berat ni.


Terus ke laut. :P...
Tapi memang yakin hanya dengan exercise sahaja berat boleh turun. Tapi yang menjadi masalahnya adalah, takde masa nak exercise. Weekend terlalu pack. Ada je aktiviti, balik kampung lah, jalan-jalan lah, keramaian family lah..


Masih ada lagi. Masih nak kurus, masih nak sihat. Hari-hari dok fikir nak kurus sambil makan burger, sate, cekelat.. :P


Dah ada dah, sebelum ni takde, jadi cam hangat-hangat tahi ayam, tapi la ni dah ada, semangat up balik!

Okey, mari diet balik. Reset, start and don't give up!

Image result for emoticon semangat

Friday, July 7, 2017

Nasi goreng itu...

Hari ke-4, diet streak.

Untuk pengetahuan semua, aku tak jadi diet atkin, takleh hidup tanpa karbo, so back to diet kalori. Masuk hari ini, dah hari ke-4, diet kalori. Alhamdulilah, intake food masih tak over 1200kcal lagi setiap hari. Air pula 2L setiap hari.- target nak 3L, tapi takpe kita buat baby step dulu.

Pengalaman 4 hari diet kalori ini, mula-mula tak terasa sangat, masuk hari ke-3, start rasa cam ada yang tak kena bile tengah malam. Nak kata lapar, tak lapar, tapi rasa nak mengunyah a.k.a nak makan, padahal tak lapar pun. Bwahahaa~ aku anggap ini fasa badan aku tengah terima rutin makan tak over, sebab selalunya badan aku memang makan over kalori, lebih 1200kcal sehari wa cakap lu!

Plan awal aku, tengah hari hanya makan telur rebus/telur stim/telur goreng untuk lunch. Tapi 3 hari berturut-turut mengadap telur, terasa muak pula. So, hari ini aku bawa mee goreng, around 400kcal. Okey lah tu, pagi tak break fast, so ada balance 800kcal untuk dinner.  Itu plan aku. Wah, sebelum tido semalam dah plan nak makan apa. hebat tak!? ngee!

Tup tup masuk ofis, akak cleaner bawa nasi goreng pula dah! Aduh! Semua officemate, pakat makan kat pantry.  Aku juga duk sorang ngadap komputer. Sebabnya, nasi goreng lebih 600kcal kalori, kalo aku amik half pun still 300 kcal. Cam rugi pula dah.~  So korban lah sikit, teguk je lar air kosong bebanyak kan~

Takpelah, demi turunkan berat, demi kesihatan  * pujuk hati *

Wednesday, July 5, 2017

baby step

Memang susah untuk kurangkan berat badan dan buang semua lemak yang dah terkumpul dua tahun lebih ni. Dari 46kg- 62 kg, banyak tu. Tu belum habit bermalas-malasan, habit makan melantak, habit tidur dari senaman dan macam-macam habit ternak lemak yang sukar diubah.


Semuanya perlu start, slow-slow.

Slow-slow take the baby step.

Slow slow motivate diri sendiri.

Ini my baby step to better body, better health

  • Makan nasi dikurangkan kalau boleh tak makan langsung! 
  • Minum air banyak, 3L sehari (cuba, dan cuba)
  • Senaman jalan kaki setiap minggu di taman (jalan lenggang-lenggang je, tak larat nak lari lagi)
  • Cari sahabat yang nak join kuruskan badan juga. Dah dapat dah, my bff , nak teman exercise setiap weekend. Thanks yana! Walaupun kau dah kurus dan fit, sanggup teman kawan debab kau ni. muahh you to the moon. 

Monday, July 3, 2017


Baju keje ketat, baju keje ketat, baju keje ketat...

Ditegur my bff sebaik start kerja hari ini, selepas cuti raya seminggu.


Thursday, March 30, 2017


Tertanya-tanya, perlukah aku buat atkin diet? hmmmm.. kuatkah aku untuk berdiet atkin? hmmmm....

Apa-apapun, kita habiskan puasa qadha dulu.


Tuesday, March 28, 2017

Down la pula bila puasa tapi tak kurus-kurus.

Semalam pergilah timbang berat badan kat machine penimbang shopping complex. Rasa confident lah kununnya sebab dah puasa 4 minggu, , mestilah ada perubahan kan?
Sekali kau.. 62 kg?!!


Naik dua kg? OMG? Macam mana ini boleh terjadi? What happened....Sedeh terus..rasa down sangat. Terus pi emotional eating , pi melantak sushi dengan rendang ayam made with love from my father in law.. huhuks..

Hari ni, dah tenang sikit, check-check lah apa kesilapan diet ketika berpuasa ni. Setelah diselidik, dapatlah beberapa point. Antaranya:

1- Tidak kawal pemakanan
* Pi melantak je sesuka hati time berbuka dan tentu-tentulah, lebih dari 1200kcal yang sepatutnya aku ambil setiap hari/

2- Bersahur sebelum tidur.
* Sebabkan malas nak bangun bersahur, sebelum tidur aku p melantak makan dulu, lepas tu tidur. Dah tentu-tentu badan perlukan 4-5 jam untuk proses makanan sebelum tidur, kalau tak cukup hours tu, memang-memanglah makanan terus jadi lemak.

3-Kurangnya aktiviti fizikal
Dok kat opis, tak gerak-gerak, siap bersila bagai atas kerusi. Jalan hanya untuk ke toilet. Pemalas betui la aku ni..  Lepas tu takde exercise lagi. Memang, tepulah lemak kat badan ni.

4-Banyak tidur.
Siang takdelah tidur sangat, tapi memang weekend tidur lah juga. Bila piya tidur siang, aku pun join. Malam pun sama. Tu yang rumah pun macam tongkang pecah.

Dan disebabkan obes sangat ni.. kepala lutut aku pun terseliuh sekarang ni, nak jalan nak duduk, nak mencangkung sume yang pakai lutut, dah tak boleh buat dah. sakit yang amat. Alahai...  Cepatlah aku turun berat badan, macam-macam sakit dah mai hinggap dah ni.

Friday, March 24, 2017

4 Minggu Puasa Qadha

Dah 4 minggu puasa streak ni ha... Ada lagi 2 minggu nak settlekan puasa qadha, lepas tu dah boleh melantak seperti biasa. Tak sabar pula nak timbang berat lepas ni. Ada perubahan ke idak kan?

Sepanjang puasa ni.. memang aku takde exercise @ control makan. Tapi hanya makan sekali je iaitu waktu berbuka. Sahur kekadang je kalau sempat. Tak tahu lah kalau gaya begini, turun tak berat badan aku ni.

Buat masa ini, takde rasa perubahan apa pun kat empunya badan ni. Buncit still buncit, debab still debab, double chin masih kekal terletak.. Baju yang tak muat, masih kekal tak muat.. .. Tapi, kita tengoklah dulu camne lepas dua minggu lagi. Sebelum ini berat aku 60kg yer puan-puan.. dupdapdup gak ni nak timbang nanti.

Thursday, March 16, 2017

Puasa Qadha

Lama dah tak update status diet streak aku ni.. Soalan pertama, camne dengan diet anda? hehehe.. Aku masih lagi berdiet, cuma kali ini aku try approach yang lain pulak. P.U.A.S.A. Memandangkan aku memang banyak tak ganti puasa lagi ( time ngandung+menyusu hari tu), So total aku kena ganti puasa adalah 27 hari. Ha.. banyak kan? Hampir sebulan tu. Bulan Ramadhan belum tiba, aku dah poser dulu.. ko hado? :P

Jadi, sekarang ni dah hari ke 12 aku berpuasa ganti. 7 hari terawal, rasa bersemangat dan tak terasa sangat laparnye. Tapi hari ni dah mula rasa lapar sangat. Selalunya, lepas keje baru terasa lapar, hari ni belum pukul 3 petang, aku dah rasa cam nak pitam-pitam pulak. Cis... Tapi puasa masih diteruskan. yerlah, puasa qadha mana boleh separuh jalan kecuali betul-betul membahayakan kesihatan/uzur. Sebab hukum puasa qadha dah macam puasa wajib dah.. so bertabah lah aku hari ini.

So, sepanjang puasa qadha ni, aku hanya makan time berbuka, dan kekadang sahur. Sabtu Ahad aku tak puasa, jadi makan seperti biasa.

Sambil menyelam minum air.. kikiki.. so tak sabar nak timbang after habis ganti semua puasa. Harap-harap adalah penurunan  walaupun 1 kg kan?

P/S : Ramadhan tak lama lagi, target kurus sebelum raya ni.. aper cer? huhuhu

Monday, January 23, 2017

Emotional /Stress Eating

Setiap kali weekend je.. mesti kena reset diet. Sebab asyik terlupa key in myfitnesspal dan makan melahap tak ingat dunia. Macam semalam, tengah malam pukul 1.00 pagi, rasa lapar dan stress, terus p amik pinggan, buh nasi, buh ayam, buh telur goreng separuh masak, kemudian pi melahap kat depan tv. Siap ajak D'man join sekali miahahahaha.... (evil laugh).

Hari ni, tekak rasa sakit pula. Ni mesti sebab aku tak minum air 1600ml/day. Sebab sebelum ni, minum je cukup 1.6L air kat office. Balik rumah je mesti kehausan tak minum. Lupa sangat. Nak kena ubah gaya camni. Lepas ni nak bawa botol air dari opis yang besar tu, letak kat umah waktu weekend, so dapat pastikan 1.6L sentiasa dapat minum, kan?kan?

Aku perasan yang aku ni stress eating... or emotional eating. Maksudnya, kalau aku stress ke, penat ke, sedih ke, happy ke.. mesti makan tak ingat dunia.  Sebab tu beratpun macam berat yo-yo dan biskut chipsmore.. sekejap kurus, sekejap gemuk. Haish...

Aku baca dari internet, kalau nak stop emotional eating tu salah satu trick dia adalah seperti di bawah.

Bila nak makan je, fikir ni..;


Wow! Cam sekarang ni aku fikir aku takde selera nak makan brokolli tu.. tapi rasa cam lapar.. so apa  lagi, teguklah air kosong kat sebelah ni. Sebabnya, jika kita rasa lapar, kekadang sebenarnya kita rasa haus je,..

Kemudian trick kedua pula adalah FACING YOUR STRESS OR THAT EMOTIONAL THING tu!!
Contohnya kalau rasa stress, jangan cakap : " Eee...stressnya!!" tapi cakap " Eee... stressnya aku dengan dotdodot tu..sebab dia buat.. dotdotdot//"

Bila kita specific kan kestressan kita tu... maka automatik kita akan fikirkan solution, dan tak fikir nak makan..


So apa lagi, boleh try.

P/S : Ada dua helai baju yang aku dulu tak muat, tapi la ni dah muat dah... aik? Adakah ini hanya imaginasi dan ilusi sahaja? Takkan aku dah kurus, kedebaban still cam sama je.. huhu.. I really need to get my self a weight-scale miahahaha...

Monday, January 16, 2017

Streak diet---> RESET!! dan LEMAK AIR.


Image result for funny laugh

Nak jadi kan cerita, sabtu ahad balik rumah ayah, berkampung dan berpesta makan di sana. Say burbye to kalori diary...welcome lemaks tepu! 

Sekarang back to basic diet. 


My sis kata yang aku ni lemak air. Nak buang lemak air ni kena minum air cukup, 2-3 litre/day. Yep, memang aku tak pernah minum lebih 1L sehari. Mungkin sebab tu lemak air berkampung di dalam badan ini. 

Faktor penambahan lemak Air :

Image result for gemuk

Makan banyak makanan tinggi garam

Yep, memang ikan masin, telur masin, nasi goreng ikan masin  favourite aku! huhuks. Untuk mengurangkannya, amalkan diet rendah garam dan tinggi potassium ( sejenis elektrolit yang menentang sodium) - Fokus pada pengambilan buahan-buahan dan sayur-sayuran

Stress :

Ya betul! Kehidupan berumah tangga ni penuh cabaran dan stress level yang tinggi. Tapi tak tahu kenapa bila stress boleh tambah lemak air pulak? Camne pun nak kurangkan stress, banyakkan tulis jurnal peribadi, berlatih bernafas dengan betul dan berjalan kaki sempoi sempoi di taman untuk tenangkan fikiran.

Senaman intensi tinggi :
Ok, takde kaitan, SKIP.

Terlalu banyak serat/fiber:

Ni pun pelik, tadi suruh banyakkan sayur-sayuran? Alahai.. Skip! 

Atasi Lemak Air dengan : 

Image result for gemuk

Kurangkan karbohidrat : 
ok, set in progress, dah guna myfitness untuk kalori control 

Tingkatkan pengambilan air :
In progress hari ini. 2 L/ day target 30 hari. 

Kurangkan pengambilan garam;
Ok, noted!

Amalkan makan pisang:
Sebab pisang banyak pottasium. Ok, ni new, boleh cuba

Banyakkan sayuran dan buah-buahan:
Hehehe.. insya-allah.

Ok, kita lihat lepas 30 hari camne? 
Sekarang berat 60 kg.

Kemeriahan majlis bersanding hari itu. (part akhir)

Ni adalah sebahagian rakan-rakan, ahli keluarga semasa majlis bersanding 14.3.2015. Terima kasih semua!! . #majorthrowback rakan USM ...