Posts

Showing posts from 2017

ATKIN DIET

Tertanya-tanya, perlukah aku buat atkin diet? hmmmm.. kuatkah aku untuk berdiet atkin? hmmmm....

Apa-apapun, kita habiskan puasa qadha dulu.

chiow/

Down la pula bila puasa tapi tak kurus-kurus.

Semalam pergilah timbang berat badan kat machine penimbang shopping complex. Rasa confident lah kununnya sebab dah puasa 4 minggu, , mestilah ada perubahan kan?
Sekali kau.. 62 kg?!!

What??!!

Naik dua kg? OMG? Macam mana ini boleh terjadi? What happened....Sedeh terus..rasa down sangat. Terus pi emotional eating , pi melantak sushi dengan rendang ayam made with love from my father in law.. huhuks..

Hari ni, dah tenang sikit, check-check lah apa kesilapan diet ketika berpuasa ni. Setelah diselidik, dapatlah beberapa point. Antaranya:

1- Tidak kawal pemakanan
* Pi melantak je sesuka hati time berbuka dan tentu-tentulah, lebih dari 1200kcal yang sepatutnya aku ambil setiap hari/

2- Bersahur sebelum tidur.
* Sebabkan malas nak bangun bersahur, sebelum tidur aku p melantak makan dulu, lepas tu tidur. Dah tentu-tentu badan perlukan 4-5 jam untuk proses makanan sebelum tidur, kalau tak cukup hours tu, memang-memanglah makanan terus jadi lemak.

3-Kurangnya aktiviti fizikal
Dok kat opis, tak gera…

4 Minggu Puasa Qadha

Dah 4 minggu puasa streak ni ha... Ada lagi 2 minggu nak settlekan puasa qadha, lepas tu dah boleh melantak seperti biasa. Tak sabar pula nak timbang berat lepas ni. Ada perubahan ke idak kan?

Sepanjang puasa ni.. memang aku takde exercise @ control makan. Tapi hanya makan sekali je iaitu waktu berbuka. Sahur kekadang je kalau sempat. Tak tahu lah kalau gaya begini, turun tak berat badan aku ni.

Buat masa ini, takde rasa perubahan apa pun kat empunya badan ni. Buncit still buncit, debab still debab, double chin masih kekal terletak.. Baju yang tak muat, masih kekal tak muat.. .. Tapi, kita tengoklah dulu camne lepas dua minggu lagi. Sebelum ini berat aku 60kg yer puan-puan.. dupdapdup gak ni nak timbang nanti.




Puasa Qadha

Lama dah tak update status diet streak aku ni.. Soalan pertama, camne dengan diet anda? hehehe.. Aku masih lagi berdiet, cuma kali ini aku try approach yang lain pulak. P.U.A.S.A. Memandangkan aku memang banyak tak ganti puasa lagi ( time ngandung+menyusu hari tu), So total aku kena ganti puasa adalah 27 hari. Ha.. banyak kan? Hampir sebulan tu. Bulan Ramadhan belum tiba, aku dah poser dulu.. ko hado? :P

Jadi, sekarang ni dah hari ke 12 aku berpuasa ganti. 7 hari terawal, rasa bersemangat dan tak terasa sangat laparnye. Tapi hari ni dah mula rasa lapar sangat. Selalunya, lepas keje baru terasa lapar, hari ni belum pukul 3 petang, aku dah rasa cam nak pitam-pitam pulak. Cis... Tapi puasa masih diteruskan. yerlah, puasa qadha mana boleh separuh jalan kecuali betul-betul membahayakan kesihatan/uzur. Sebab hukum puasa qadha dah macam puasa wajib dah.. so bertabah lah aku hari ini.

So, sepanjang puasa qadha ni, aku hanya makan time berbuka, dan kekadang sahur. Sabtu Ahad aku tak puasa, jad…

Emotional /Stress Eating

Image
Setiap kali weekend je.. mesti kena reset diet. Sebab asyik terlupa key in myfitnesspal dan makan melahap tak ingat dunia. Macam semalam, tengah malam pukul 1.00 pagi, rasa lapar dan stress, terus p amik pinggan, buh nasi, buh ayam, buh telur goreng separuh masak, kemudian pi melahap kat depan tv. Siap ajak D'man join sekali miahahahaha.... (evil laugh).

Hari ni, tekak rasa sakit pula. Ni mesti sebab aku tak minum air 1600ml/day. Sebab sebelum ni, minum je cukup 1.6L air kat office. Balik rumah je mesti kehausan tak minum. Lupa sangat. Nak kena ubah gaya camni. Lepas ni nak bawa botol air dari opis yang besar tu, letak kat umah waktu weekend, so dapat pastikan 1.6L sentiasa dapat minum, kan?kan?

Aku perasan yang aku ni stress eating... or emotional eating. Maksudnya, kalau aku stress ke, penat ke, sedih ke, happy ke.. mesti makan tak ingat dunia.  Sebab tu beratpun macam berat yo-yo dan biskut chipsmore.. sekejap kurus, sekejap gemuk. Haish...

Aku baca dari internet, kalau nak sto…

Streak diet---> RESET!! dan LEMAK AIR.

Image
Miahahhahahah... 

Dah mula kemalasan dah..

Image
4th Day Diet Streak

Semalam terlebih kalori okey... ni semua gara-gara tak dapat tahan nafsu nak makan nasi gak..lepas tu siap makan snack chocolate ngan biskut lagi, miahahahaha.... Nampak tak permainan malas tu dah start .. Exercise pun skip. Huhuhuks.. ~~


Takpe, kita tengok hari ni camne pulak? :P



BAHAGI KALORI DENGAN SEIMBANG UNTUK BREAKFAST, LUNCH, DINNER

Image
3rd day diet streak.
Semalam sakit kepala, pening dan mual. Rasa dunia berpinar-pinar, nak jalan pun takboleh.  Aku fikir positif yang badan terkezut sangat sebab dah dua hari makan kurang dari 1200kcal. Alhamdulilah, hari ni takde dah pening kepala.. rasa lega sangat. 
Walaupun begitu, semalam aku telah cheat makan time larut malam sebab tak tahan sangat pening kepala tu. Ingatkan over kalori, tapi bile key in dalam myfitnesspal, yes, masih below 1200kcal. 
Camnepun, aku tak buat jumping jack malam tadi. Harap hari ini dapat buat exercise walaupun rasanya cam hari ni AKAN terlebih makan kalori. Ni semua gara-gara tidak pandai membahagikan kalori intake untuk portion breakfast, lunch dan dinner. 
Sebab apa salah budget kalori?? 
Pagi tadi ada meeting. Dan seperti biasa, kalau meeting memang ada makan-makan. So, terlebih pulak kalori intake untuk lunch time. Terpaksalah korban kan kalori intake untuk makan malam ni.. Aduhai... Balance kalori untuk malam ni sikit sangat, harap-harap dap…

Diet Revolusi

Image
Okeylah memandangkan setiap kali balik kampung, banyak orang dok terkejut tengok/ kata aku ni dah gemuks tak macam waktu kahwin dulu, untuk 2017 tahun ni, aku nak DIET. Kali ni betul-betul diet hokeys, bukan hangat-hangat taiik ayam.

Aku lepas beranak memang naik mendadak beratnya.. dah macam pokok rendang gitu, dahle pendek. Baju-baju waktu takde anak dulu sume dah pack buang dah.. sebab dah tak muat. Nak tahu berapa berat aku sebelum kahwin?

46 kg. 

Kemudian, aku mengandung. Berat aku semasa mengandung , terus naik ke 50++. Tapi time ni takpe.. ada seri baby, so  nampak manis miahahahaha...
Lepas beranak kan piya, tahu berapa kg? 62 kg.. tak turun-turun dah samada maintain atau naik jer ... haru betul! 
Sekarang dah masuk tahun 2017, piya pun dah setahun dah. Aku masih kekal debab ... sedeh hati bila nak jalan pun terasa mengah. Badan terlalu berat, macam-macam sakit datang, lenguh la, bdan masuk anginlah,, gastrik lah.. 
Jadi dengan bermulanya tahun baru ni, aku berazam untuk kurus…