Thursday, October 5, 2017

My First Flat Lay - Adlina Store



Hai,
ni first try buat flatlay.. memang amateur lagi sangat! hahah!
Background tak de so pakai je karpet rumah yang ada huhuhu.
Bunga pun amik mana nan hado jer :P
Ada budget nanti kita tambah lah bagi upgrade kan, kan? 
Sekarang ni tengah belajar tips-tips flatlay photography.

 .
.
Kenapa nak belajar flatlay?
Sebab jeng-jeng
.
.
.

.
.
click click and follow okey?
Semua murah jer. Kami tak untung pun tau.
.
.
contoh teaser bawah dress kanak-kanak 1-3 tahun
.
.


Nanti nak di upload dalam  fb adlina store, banyak  dress nak jual murah-murah je
mai pakat beli 

.
.
.
thanks  muahxx 

Monday, September 25, 2017

Make up kahwin hari tu..

Rata-rata memuji make up aku time majlis bersanding dulu. Aku pun rasa cantik make up akak baizura ni. link : baizura make up. Dia pun memang make up artis (MUA) dan sangat friendly.  Harga make up, aku dah tak ingat berapa, tapi takdelah beribu-ribu.. over sangat tau.. Harganya okey sahaja ratus gitu (sori tak ingat harga huhu), aku sempat book sekali untuk bride maid aku ^^* dan dia pun seriously sangat suka.

ni time berarak, tengah hari..
 Very woman aku time ni.
selama ni dok feeling kanak-kanak ribena

very natural make up ni.
ia tak tukar muka aku jadi fake pun, walaupun bermake up tebal
orang kata menyerlahkan keserian pengantin gitu
love it!! 

waktu ni dah petang, majlis pun dah habis, tapi still cantik dan tak peluh pun make up ni..
malah time tangkap gambar petang tu , still cantik
Memang petang tu, aku rasa sayaaaang sangat nak tanggalkan make up ni.
Rasa nak bawa tidur kikiki~
Serius feeling cantekss hari tu :P

Ok tu jer throwback, sehari aku menjadi cantik dan cun.
hari lain hancus hahaha

K bye.




Monday, September 11, 2017

Corak untuk si badan pear


Hi, lama dah tak update pasal ootd untuk si badan pear. Yerlahkan, lepas dah ada anak sorang ni, badan dah tak berapa pear dah, jadi straight tong gas je sekarang ni, miahaha!

Bagaimana nak pakai skirt corak-corak seperti di bawah, tapi taknak nampak out-proportion untuk body shape pear?

Tips nya:


  • Jangan pilih corak melintang!  Karang nampak lagi debab!
  • Kalau nak pakai skirt corak-corak, pastikan balancing kat look tu. Kita taknak nampak out of proportion. Contoh cam nexx balance kan dengan tudung corak juga. 
  • Elakkan corak besar gedabak. Tapi cam kes nexx ni, sebab skirt gini adalah trend sekarang, nak juga bergaya dengannya, so nexx balance out dengan tudung corak besar-besar gak.
  • Nak nampak kurus? Pakai hitam bwahahaha..




tudung : gift from my mom
baju hitam : gift from D'man relative
black cardigan : my own collection since dulu-dulu lagi, favourite ni (nasib muat lagi)
pink belacan bag : Beli di sogo, rasanya RM100 dua (time sale), jenama corolis
skirt corak : beli di First Lady ; RM 20 (sale)

OOTD theme : Simple but sweet.  :P

ok, chiow!

Majlis Bersanding Pihak Perempuan 14.3.2015 -Part 1 ( Persalinan pengantin)


14.3.2015, majlis bersanding pihak perempuan- side aku lah hehehe... buat simple- simple je, budget 14K je time tu,  guna butik sri angsana. (link) 

Sri angsana ni ada complete package, katering+butik pengantin, kira semua dalam one whole set lah. Tapi memang service die TIPTOP! Memang puas hati, pelamin cantik, baju cantik, especially makanan dia memang ramai tetamu yang puji. Sedap sangat! Really recommended!

Okey, moh cerita pasal baju je. Baju ni sepasang set, termasuk dalam package yang aku amik tu. Tapi jangan risau, baju pengantin ni korang boleh pilih ikut kesukaan korang. Memang rambang mata aku time nak pilih baju pengantin ni, semuanya cantik-cantik kot kat butik tu .

Tapi last-last aku ambil je yang ini, sebab theme warna majlis aku hijau-kuning. Aku pun nak yang simple-simple design nye so boleh nampak elegant. (kunonnya , bwahaha). So, satu persalinan siap semua accessories+kasut+bunga tangan, seperti di bawah ;



ni baju kahwin aku- warna coklat coklat.
time ni tertinggal bunga tangan, so takde la bunga tangan aku sepanjang majlis ni. (--__--"")

close up inai sikit. Time ni dah cair sikti dah inai ni, aku p rub time mandi.
hahaha~ 

close up corak lace silver kat baju ini.
Waktu mula-mula pakai baju ini, member kata nampak sangat simple, tapi bila dah pakai, makeup bagai, nampak menyerlah kan? kan? 

time dalam dewan. Menyerlah seri pengantin baru ni (sila muntah hehe)
Simple but nice je trademark aku. 

ni time berarak. Full baju aku kain panjang kat belakang tu.. payah aku nak jalan
Baju D'man takde accessories sebab dia tak moh pakai. Haram katanya lelaki berhias barang kemas, okeylah fine.
Disebabkan aku pendek, tinggi tak sampai 150cm pun, memang baju ni labuh gile. Aku memang leceh sikit kalu beli dress labuh, asyik nak kena kerat bagi pendek je. Nak alter baju pengantin ni, tapi sewa, so, tak jadi alter lah.

Aku just sentengkan sikit, pakai kasut platform tinggi dan jalan catwalk sambil angkat kain, fuhhh! :P

okey, tu je.. next post, aku citer bab make up pula. Make up aku ambil asing, sebab, walaupun package aku ambil ni include make up juga, tapi aku takmoh sebab dah berkenan kat jurumakeup lain. So sri angsana tolak lah cost make up.

Don;t worry kat sri angsana ni kalau package amik contoh 12K, pastu korang tolak some of the offer dalam package tu contoh make up ke, pelamin ke.. just bincang dengan wedding planner diorang , then diorang akan tolak +tambah semua balik cost korang.

Cam aku, aku tambah dan tolak certain-certain, and diorang calculated balik total dalam 14K camtu. Sangat puas hati berurusan dengan sri angsana katering ni. Staff diorang nice and very tolerable.

Friday, September 8, 2017

Mengandung ke?

Mengandung ke? Uii.. soalan yang kerap dengar sejak akhir-akhir ini kat opis.

Apa yang tersirat sebenarnya?

nak suruh tambah anak lagi ke?

Atau...

Sebenarnya dah semakin bulat?

Ui, mengigil-gigil lepas jawab sengih -sengih+ gelak-gelak , mengaku yang diri ini dah bulat sampai nampak cam orang mengandung.

Hati yang terluka hanya tuan badan je lar yang telan.

T.T

Thursday, September 7, 2017

NIkah 13.3.2015


13.3.2015.

Tu tarikh nikah aku. Hari jumaat, lepas asar.  Nikah kat surau rumah aku je, yang hadir saudara mara dan sahabat terdekat.

Sebenarnya time nikah tu. jurugambar tak pandai sangat amik gambar. Habis flash semua menyebabkan terang benderang gambar-gambar nikah aku, sampailah silau-silau mata orang yang memandang (T.T).  Boleh dikatakan tak nice lah gambar nye. tapi time majlis bertandang, nice pula gambar nye. Aku berfikiran positif lah yang diorang dah pandai setting dah camera time tu...

Theme aku baju nikah adalah putih cream + kuning cair camni.  A few pictures below yang aku rasa takde le silau sangat untuk di upload.




With bff time skolah- Zahirah- waktu ni dia ngandung, sarat-saratpun datang dari kedah nun sane.
make up aku light untuk  cahaya matahari nampak nice, tapi bile dalam bangunan, kurang skit lah.

ni baju nikah aku dalam light cahaya biasa.
Baju kurung biasa, beli kat jalan Tar.
Selendang manik-manik tu beli online
Tudung kuning tu beli di jalan Tar-
mur-mur je semua hehehe


D'man tengah akad nikah. Yang baju melayu biru tu, ayah aku.
Sebelah dia tok imam

D'man tengah baca akad janji sume. 

proses sign perjanjian kahwin
kat sini nampak sikit baju nikah aku camnie.
ada corak-corak kuning lace kat baju .
Inai pun nampak merah je, aku buat inai ni book henna dari online
cantik sebenarnya corak nya. 



proses pertukaran mas kahwin

with my mum. Ada sama tak muka? hehehe

with family belah D'man



with family belah perempuan. Ni semua dari kedah ni, saudara mara mak aku.
waktu ni flash mak ai, hilang aku dibuatnya.
Stress

okey, these all my bff yang datang
Ma and adiknya, Za and Yana (pengapit aku ni hehehe)
So moral of the story, kekadang camne kite buat research pun, cari photographer, cari baju , cari mak andam, kalau boleh nak yang terbaik , alih-alih ada je yang tak kena. contoh cam aku, gambar tak jadi miahahah~ 

Camne pun alhamdulilah, majlis berjalan lancar, semua puas hati dan dah dua tahun berlalu dah pun, sekarang dah ada anak pun hehehe..

Amik yang jernih, buang yang keruh.

K bye, 

Saje je throwback.


Wednesday, September 6, 2017

Birthday Piya 1st year!


Okey, citer ni sebenarnya dah lamapun. Piya dah nak masuk dua tahun pun, bwahahaha~  Tapi, dok godek-godek gambar lama, terjumpa gambar mama (pengasuh piya) bagi dulu.

 Diorang celebrate birthday piya yang first!  14 December 2016. Waktu ni ibu and ayah bawa piya jejalan je, takde buat celebration pun, tapi mama nak buat juga party kecik-kecik. Untung piya dapat mama yang sayang budak cemetot ni sangat-sangat.


piya suka betul kek ni. 

waktu ni muke cemetot ni masyamm je sebab baru bangun tido. 

time nak potong kek, abang haris nak join skali. hehe

 













ni semua abang kakak piya kat sane. ^^



Happy birthday 1st year, adlina safiyya.!!

makan kek lagi. 





Takde perubahan lagi

Ya allah, takde perubahan lagi. Tempoh hari adalah turun dari 60 kg ---> 58-59 kg. Tapi lepas raya haji hari tu, naik balik 60 kg, bwahahaha~

Stress ke?

Takde lah stress sangat, sebab memang dah agak dah, mesti naik balik berat ni. Tambah-tambah dengan tidak ikut diet kalori, boh makan je ape yang suka, so... dah agak dah tak turun pun berat ni.

Exercise.

Terus ke laut. :P...
Tapi memang yakin hanya dengan exercise sahaja berat boleh turun. Tapi yang menjadi masalahnya adalah, takde masa nak exercise. Weekend terlalu pack. Ada je aktiviti, balik kampung lah, jalan-jalan lah, keramaian family lah..

Semangat?

Masih ada lagi. Masih nak kurus, masih nak sihat. Hari-hari dok fikir nak kurus sambil makan burger, sate, cekelat.. :P

Penimbang

Dah ada dah, sebelum ni takde, jadi cam hangat-hangat tahi ayam, tapi la ni dah ada, semangat up balik!

Okey, mari diet balik. Reset, start and don't give up!

Image result for emoticon semangat

Friday, July 7, 2017

Nasi goreng itu...

Hari ke-4, diet streak.

Untuk pengetahuan semua, aku tak jadi diet atkin, takleh hidup tanpa karbo, so back to diet kalori. Masuk hari ini, dah hari ke-4, diet kalori. Alhamdulilah, intake food masih tak over 1200kcal lagi setiap hari. Air pula 2L setiap hari.- target nak 3L, tapi takpe kita buat baby step dulu.

Pengalaman 4 hari diet kalori ini, mula-mula tak terasa sangat, masuk hari ke-3, start rasa cam ada yang tak kena bile tengah malam. Nak kata lapar, tak lapar, tapi rasa nak mengunyah a.k.a nak makan, padahal tak lapar pun. Bwahahaa~ aku anggap ini fasa badan aku tengah terima rutin makan tak over, sebab selalunya badan aku memang makan over kalori, lebih 1200kcal sehari wa cakap lu!

Plan awal aku, tengah hari hanya makan telur rebus/telur stim/telur goreng untuk lunch. Tapi 3 hari berturut-turut mengadap telur, terasa muak pula. So, hari ini aku bawa mee goreng, around 400kcal. Okey lah tu, pagi tak break fast, so ada balance 800kcal untuk dinner.  Itu plan aku. Wah, sebelum tido semalam dah plan nak makan apa. hebat tak!? ngee!

Tup tup masuk ofis, akak cleaner bawa nasi goreng pula dah! Aduh! Semua officemate, pakat makan kat pantry.  Aku juga duk sorang ngadap komputer. Sebabnya, nasi goreng lebih 600kcal kalori, kalo aku amik half pun still 300 kcal. Cam rugi pula dah.~  So korban lah sikit, teguk je lar air kosong bebanyak kan~

Takpelah, demi turunkan berat, demi kesihatan  * pujuk hati *




Wednesday, July 5, 2017

baby step

Memang susah untuk kurangkan berat badan dan buang semua lemak yang dah terkumpul dua tahun lebih ni. Dari 46kg- 62 kg, banyak tu. Tu belum habit bermalas-malasan, habit makan melantak, habit tidur dari senaman dan macam-macam habit ternak lemak yang sukar diubah.

TAPI~

Semuanya perlu start, slow-slow.

Slow-slow take the baby step.

Slow slow motivate diri sendiri.

Ini my baby step to better body, better health


  • Makan nasi dikurangkan kalau boleh tak makan langsung! 
  • Minum air banyak, 3L sehari (cuba, dan cuba)
  • Senaman jalan kaki setiap minggu di taman (jalan lenggang-lenggang je, tak larat nak lari lagi)
  • Cari sahabat yang nak join kuruskan badan juga. Dah dapat dah, my bff , nak teman exercise setiap weekend. Thanks yana! Walaupun kau dah kurus dan fit, sanggup teman kawan debab kau ni. muahh you to the moon. 



Monday, July 3, 2017

Ditegur

Baju keje ketat, baju keje ketat, baju keje ketat...

Ditegur my bff sebaik start kerja hari ini, selepas cuti raya seminggu.

(⁎˃ᆺ˂)

Thursday, March 30, 2017

ATKIN DIET

Tertanya-tanya, perlukah aku buat atkin diet? hmmmm.. kuatkah aku untuk berdiet atkin? hmmmm....

Apa-apapun, kita habiskan puasa qadha dulu.

chiow/

Tuesday, March 28, 2017

Down la pula bila puasa tapi tak kurus-kurus.

Semalam pergilah timbang berat badan kat machine penimbang shopping complex. Rasa confident lah kununnya sebab dah puasa 4 minggu, , mestilah ada perubahan kan?
Sekali kau.. 62 kg?!!

What??!!

Naik dua kg? OMG? Macam mana ini boleh terjadi? What happened....Sedeh terus..rasa down sangat. Terus pi emotional eating , pi melantak sushi dengan rendang ayam made with love from my father in law.. huhuks..

Hari ni, dah tenang sikit, check-check lah apa kesilapan diet ketika berpuasa ni. Setelah diselidik, dapatlah beberapa point. Antaranya:

1- Tidak kawal pemakanan
* Pi melantak je sesuka hati time berbuka dan tentu-tentulah, lebih dari 1200kcal yang sepatutnya aku ambil setiap hari/

2- Bersahur sebelum tidur.
* Sebabkan malas nak bangun bersahur, sebelum tidur aku p melantak makan dulu, lepas tu tidur. Dah tentu-tentu badan perlukan 4-5 jam untuk proses makanan sebelum tidur, kalau tak cukup hours tu, memang-memanglah makanan terus jadi lemak.

3-Kurangnya aktiviti fizikal
Dok kat opis, tak gerak-gerak, siap bersila bagai atas kerusi. Jalan hanya untuk ke toilet. Pemalas betui la aku ni..  Lepas tu takde exercise lagi. Memang, tepulah lemak kat badan ni.

4-Banyak tidur.
Siang takdelah tidur sangat, tapi memang weekend tidur lah juga. Bila piya tidur siang, aku pun join. Malam pun sama. Tu yang rumah pun macam tongkang pecah.


Dan disebabkan obes sangat ni.. kepala lutut aku pun terseliuh sekarang ni, nak jalan nak duduk, nak mencangkung sume yang pakai lutut, dah tak boleh buat dah. sakit yang amat. Alahai...  Cepatlah aku turun berat badan, macam-macam sakit dah mai hinggap dah ni.



Friday, March 24, 2017

4 Minggu Puasa Qadha

Dah 4 minggu puasa streak ni ha... Ada lagi 2 minggu nak settlekan puasa qadha, lepas tu dah boleh melantak seperti biasa. Tak sabar pula nak timbang berat lepas ni. Ada perubahan ke idak kan?

Sepanjang puasa ni.. memang aku takde exercise @ control makan. Tapi hanya makan sekali je iaitu waktu berbuka. Sahur kekadang je kalau sempat. Tak tahu lah kalau gaya begini, turun tak berat badan aku ni.

Buat masa ini, takde rasa perubahan apa pun kat empunya badan ni. Buncit still buncit, debab still debab, double chin masih kekal terletak.. Baju yang tak muat, masih kekal tak muat.. .. Tapi, kita tengoklah dulu camne lepas dua minggu lagi. Sebelum ini berat aku 60kg yer puan-puan.. dupdapdup gak ni nak timbang nanti.




Thursday, March 16, 2017

Puasa Qadha

Lama dah tak update status diet streak aku ni.. Soalan pertama, camne dengan diet anda? hehehe.. Aku masih lagi berdiet, cuma kali ini aku try approach yang lain pulak. P.U.A.S.A. Memandangkan aku memang banyak tak ganti puasa lagi ( time ngandung+menyusu hari tu), So total aku kena ganti puasa adalah 27 hari. Ha.. banyak kan? Hampir sebulan tu. Bulan Ramadhan belum tiba, aku dah poser dulu.. ko hado? :P

Jadi, sekarang ni dah hari ke 12 aku berpuasa ganti. 7 hari terawal, rasa bersemangat dan tak terasa sangat laparnye. Tapi hari ni dah mula rasa lapar sangat. Selalunya, lepas keje baru terasa lapar, hari ni belum pukul 3 petang, aku dah rasa cam nak pitam-pitam pulak. Cis... Tapi puasa masih diteruskan. yerlah, puasa qadha mana boleh separuh jalan kecuali betul-betul membahayakan kesihatan/uzur. Sebab hukum puasa qadha dah macam puasa wajib dah.. so bertabah lah aku hari ini.

So, sepanjang puasa qadha ni, aku hanya makan time berbuka, dan kekadang sahur. Sabtu Ahad aku tak puasa, jadi makan seperti biasa.

Sambil menyelam minum air.. kikiki.. so tak sabar nak timbang after habis ganti semua puasa. Harap-harap adalah penurunan  walaupun 1 kg kan?

P/S : Ramadhan tak lama lagi, target kurus sebelum raya ni.. aper cer? huhuhu

Monday, January 23, 2017

Emotional /Stress Eating

Setiap kali weekend je.. mesti kena reset diet. Sebab asyik terlupa key in myfitnesspal dan makan melahap tak ingat dunia. Macam semalam, tengah malam pukul 1.00 pagi, rasa lapar dan stress, terus p amik pinggan, buh nasi, buh ayam, buh telur goreng separuh masak, kemudian pi melahap kat depan tv. Siap ajak D'man join sekali miahahahaha.... (evil laugh).

Hari ni, tekak rasa sakit pula. Ni mesti sebab aku tak minum air 1600ml/day. Sebab sebelum ni, minum je cukup 1.6L air kat office. Balik rumah je mesti kehausan tak minum. Lupa sangat. Nak kena ubah gaya camni. Lepas ni nak bawa botol air dari opis yang besar tu, letak kat umah waktu weekend, so dapat pastikan 1.6L sentiasa dapat minum, kan?kan?

Aku perasan yang aku ni stress eating... or emotional eating. Maksudnya, kalau aku stress ke, penat ke, sedih ke, happy ke.. mesti makan tak ingat dunia.  Sebab tu beratpun macam berat yo-yo dan biskut chipsmore.. sekejap kurus, sekejap gemuk. Haish...

Aku baca dari internet, kalau nak stop emotional eating tu salah satu trick dia adalah seperti di bawah.

Bila nak makan je, fikir ni..;


TBT


Wow! Cam sekarang ni aku fikir aku takde selera nak makan brokolli tu.. tapi rasa cam lapar.. so apa  lagi, teguklah air kosong kat sebelah ni. Sebabnya, jika kita rasa lapar, kekadang sebenarnya kita rasa haus je,..

Kemudian trick kedua pula adalah FACING YOUR STRESS OR THAT EMOTIONAL THING tu!!
Contohnya kalau rasa stress, jangan cakap : " Eee...stressnya!!" tapi cakap " Eee... stressnya aku dengan dotdodot tu..sebab dia buat.. dotdotdot//"

Bila kita specific kan kestressan kita tu... maka automatik kita akan fikirkan solution, dan tak fikir nak makan..

Ha..

So apa lagi, boleh try.

P/S : Ada dua helai baju yang aku dulu tak muat, tapi la ni dah muat dah... aik? Adakah ini hanya imaginasi dan ilusi sahaja? Takkan aku dah kurus, kedebaban still cam sama je.. huhu.. I really need to get my self a weight-scale miahahaha...



Monday, January 16, 2017

Streak diet---> RESET!! dan LEMAK AIR.

Miahahhahahah... 

Image result for funny laugh


Nak jadi kan cerita, sabtu ahad balik rumah ayah, berkampung dan berpesta makan di sana. Say burbye to kalori diary...welcome lemaks tepu! 

Sekarang back to basic diet. 

DAY 1

My sis kata yang aku ni lemak air. Nak buang lemak air ni kena minum air cukup, 2-3 litre/day. Yep, memang aku tak pernah minum lebih 1L sehari. Mungkin sebab tu lemak air berkampung di dalam badan ini. 

Faktor penambahan lemak Air :

Image result for gemuk

Makan banyak makanan tinggi garam

Yep, memang ikan masin, telur masin, nasi goreng ikan masin  favourite aku! huhuks. Untuk mengurangkannya, amalkan diet rendah garam dan tinggi potassium ( sejenis elektrolit yang menentang sodium) - Fokus pada pengambilan buahan-buahan dan sayur-sayuran


Stress :

Ya betul! Kehidupan berumah tangga ni penuh cabaran dan stress level yang tinggi. Tapi tak tahu kenapa bila stress boleh tambah lemak air pulak? Camne pun nak kurangkan stress, banyakkan tulis jurnal peribadi, berlatih bernafas dengan betul dan berjalan kaki sempoi sempoi di taman untuk tenangkan fikiran.

Senaman intensi tinggi :
Ok, takde kaitan, SKIP.


Terlalu banyak serat/fiber:

Ni pun pelik, tadi suruh banyakkan sayur-sayuran? Alahai.. Skip! 


Atasi Lemak Air dengan : 

Image result for gemuk

Kurangkan karbohidrat : 
ok, set in progress, dah guna myfitness untuk kalori control 

Tingkatkan pengambilan air :
In progress hari ini. 2 L/ day target 30 hari. 

Kurangkan pengambilan garam;
Ok, noted!

Amalkan makan pisang:
Sebab pisang banyak pottasium. Ok, ni new, boleh cuba

Banyakkan sayuran dan buah-buahan:
Hehehe.. insya-allah.


Ok, kita lihat lepas 30 hari camne? 
Sekarang berat 60 kg.







Thursday, January 12, 2017

Dah mula kemalasan dah..

4th Day Diet Streak

Semalam terlebih kalori okey... ni semua gara-gara tak dapat tahan nafsu nak makan nasi gak..lepas tu siap makan snack chocolate ngan biskut lagi, miahahahaha.... Nampak tak permainan malas tu dah start .. Exercise pun skip. Huhuhuks.. ~~


Nampak dalam ni tulis, dalam 5 minggu aku leh dapat berat 59.3 kg, kalau berterusan begini. Nanti kita timbang yer...
Takpe, kita tengok hari ni camne pulak? :P




Wednesday, January 11, 2017

BAHAGI KALORI DENGAN SEIMBANG UNTUK BREAKFAST, LUNCH, DINNER

3rd day diet streak.

Semalam sakit kepala, pening dan mual. Rasa dunia berpinar-pinar, nak jalan pun takboleh.  Aku fikir positif yang badan terkezut sangat sebab dah dua hari makan kurang dari 1200kcal. Alhamdulilah, hari ni takde dah pening kepala.. rasa lega sangat. 

Walaupun begitu, semalam aku telah cheat makan time larut malam sebab tak tahan sangat pening kepala tu. Ingatkan over kalori, tapi bile key in dalam myfitnesspal, yes, masih below 1200kcal. 

Camnepun, aku tak buat jumping jack malam tadi. Harap hari ini dapat buat exercise walaupun rasanya cam hari ni AKAN terlebih makan kalori. Ni semua gara-gara tidak pandai membahagikan kalori intake untuk portion breakfast, lunch dan dinner. 

Sebab apa salah budget kalori?? 

Pagi tadi ada meeting. Dan seperti biasa, kalau meeting memang ada makan-makan. So, terlebih pulak kalori intake untuk lunch time. Terpaksalah korban kan kalori intake untuk makan malam ni.. Aduhai... Balance kalori untuk malam ni sikit sangat, harap-harap dapatlah aku menahan nafsu dari makan nasi malam ni. (T.T)

Image result for nasi

Tuesday, January 10, 2017

Diet Revolusi

Okeylah memandangkan setiap kali balik kampung, banyak orang dok terkejut tengok/ kata aku ni dah gemuks tak macam waktu kahwin dulu, untuk 2017 tahun ni, aku nak DIET. Kali ni betul-betul diet hokeys, bukan hangat-hangat taiik ayam.

Aku lepas beranak memang naik mendadak beratnya.. dah macam pokok rendang gitu, dahle pendek. Baju-baju waktu takde anak dulu sume dah pack buang dah.. sebab dah tak muat. Nak tahu berapa berat aku sebelum kahwin?

46 kg. 

saje nak interframe gambar kahwin ari tu, ( Mac 2015)

Kemudian, aku mengandung. Berat aku semasa mengandung , terus naik ke 50++. Tapi time ni takpe.. ada seri baby, so  nampak manis miahahahaha...

Waktu majlis hari raya July 2015, waktu ni mengandung 4-5 bulan
Lepas beranak kan piya, tahu berapa kg? 62 kg.. tak turun-turun dah samada maintain atau naik jer ... haru betul! 

Sekarang dah masuk tahun 2017, piya pun dah setahun dah. Aku masih kekal debab ... sedeh hati bila nak jalan pun terasa mengah. Badan terlalu berat, macam-macam sakit datang, lenguh la, bdan masuk anginlah,, gastrik lah.. 

Jadi dengan bermulanya tahun baru ni, aku berazam untuk kuruskan badan sebelum raya tahun ni. Taknak dah dengar makcik makcik dan sedara mara aku kata aku gemuk dah.

Hari ni second streak aku diet. Aku try diet kalori. sehari 1200 kcal jer, tapi target aku kurang dari 1200 kcal. 

Diet atkin?

Belum ada keberanian untuk tidak makan karbohidrat. No!! I cannot live without my nasi.

Exercise?
Sedang dalam proses. Masih mengah, nak kene start slow-slow, Dah tak boleh dah nak sprinter lari cam dulu.. 

Okey, tu jer rambling here.. 

Wish me luck.

Day diet streak : day 2 


My First Flat Lay - Adlina Store

Hai, ni first try buat flatlay.. memang amateur lagi sangat! hahah! Background tak de so pakai je karpet rumah yang ada huhuhu. B...