Thursday, October 5, 2017

My First Flat Lay - Adlina Store



Hai,
ni first try buat flatlay.. memang amateur lagi sangat! hahah!
Background tak de so pakai je karpet rumah yang ada huhuhu.
Bunga pun amik mana nan hado jer :P
Ada budget nanti kita tambah lah bagi upgrade kan, kan? 
Sekarang ni tengah belajar tips-tips flatlay photography.

 .
.
Kenapa nak belajar flatlay?
Sebab jeng-jeng
.
.
.

.
.
click click and follow okey?
Semua murah jer. Kami tak untung pun tau.
.
.
contoh teaser bawah dress kanak-kanak 1-3 tahun
.
.


Nanti nak di upload dalam  fb adlina store, banyak  dress nak jual murah-murah je
mai pakat beli 

.
.
.
thanks  muahxx 

Monday, September 25, 2017

Make up kahwin hari tu..

Rata-rata memuji make up aku time majlis bersanding dulu. Aku pun rasa cantik make up akak baizura ni. link : baizura make up. Dia pun memang make up artis (MUA) dan sangat friendly.  Harga make up, aku dah tak ingat berapa, tapi takdelah beribu-ribu.. over sangat tau.. Harganya okey sahaja ratus gitu (sori tak ingat harga huhu), aku sempat book sekali untuk bride maid aku ^^* dan dia pun seriously sangat suka.

ni time berarak, tengah hari..
 Very woman aku time ni.
selama ni dok feeling kanak-kanak ribena

very natural make up ni.
ia tak tukar muka aku jadi fake pun, walaupun bermake up tebal
orang kata menyerlahkan keserian pengantin gitu
love it!! 

waktu ni dah petang, majlis pun dah habis, tapi still cantik dan tak peluh pun make up ni..
malah time tangkap gambar petang tu , still cantik
Memang petang tu, aku rasa sayaaaang sangat nak tanggalkan make up ni.
Rasa nak bawa tidur kikiki~
Serius feeling cantekss hari tu :P

Ok tu jer throwback, sehari aku menjadi cantik dan cun.
hari lain hancus hahaha

K bye.




Monday, September 11, 2017

Corak untuk si badan pear


Hi, lama dah tak update pasal ootd untuk si badan pear. Yerlahkan, lepas dah ada anak sorang ni, badan dah tak berapa pear dah, jadi straight tong gas je sekarang ni, miahaha!

Bagaimana nak pakai skirt corak-corak seperti di bawah, tapi taknak nampak out-proportion untuk body shape pear?

Tips nya:


  • Jangan pilih corak melintang!  Karang nampak lagi debab!
  • Kalau nak pakai skirt corak-corak, pastikan balancing kat look tu. Kita taknak nampak out of proportion. Contoh cam nexx balance kan dengan tudung corak juga. 
  • Elakkan corak besar gedabak. Tapi cam kes nexx ni, sebab skirt gini adalah trend sekarang, nak juga bergaya dengannya, so nexx balance out dengan tudung corak besar-besar gak.
  • Nak nampak kurus? Pakai hitam bwahahaha..




tudung : gift from my mom
baju hitam : gift from D'man relative
black cardigan : my own collection since dulu-dulu lagi, favourite ni (nasib muat lagi)
pink belacan bag : Beli di sogo, rasanya RM100 dua (time sale), jenama corolis
skirt corak : beli di First Lady ; RM 20 (sale)

OOTD theme : Simple but sweet.  :P

ok, chiow!

Majlis Bersanding Pihak Perempuan 14.3.2015 -Part 1 ( Persalinan pengantin)


14.3.2015, majlis bersanding pihak perempuan- side aku lah hehehe... buat simple- simple je, budget 14K je time tu,  guna butik sri angsana. (link) 

Sri angsana ni ada complete package, katering+butik pengantin, kira semua dalam one whole set lah. Tapi memang service die TIPTOP! Memang puas hati, pelamin cantik, baju cantik, especially makanan dia memang ramai tetamu yang puji. Sedap sangat! Really recommended!

Okey, moh cerita pasal baju je. Baju ni sepasang set, termasuk dalam package yang aku amik tu. Tapi jangan risau, baju pengantin ni korang boleh pilih ikut kesukaan korang. Memang rambang mata aku time nak pilih baju pengantin ni, semuanya cantik-cantik kot kat butik tu .

Tapi last-last aku ambil je yang ini, sebab theme warna majlis aku hijau-kuning. Aku pun nak yang simple-simple design nye so boleh nampak elegant. (kunonnya , bwahaha). So, satu persalinan siap semua accessories+kasut+bunga tangan, seperti di bawah ;



ni baju kahwin aku- warna coklat coklat.
time ni tertinggal bunga tangan, so takde la bunga tangan aku sepanjang majlis ni. (--__--"")

close up inai sikit. Time ni dah cair sikti dah inai ni, aku p rub time mandi.
hahaha~ 

close up corak lace silver kat baju ini.
Waktu mula-mula pakai baju ini, member kata nampak sangat simple, tapi bila dah pakai, makeup bagai, nampak menyerlah kan? kan? 

time dalam dewan. Menyerlah seri pengantin baru ni (sila muntah hehe)
Simple but nice je trademark aku. 

ni time berarak. Full baju aku kain panjang kat belakang tu.. payah aku nak jalan
Baju D'man takde accessories sebab dia tak moh pakai. Haram katanya lelaki berhias barang kemas, okeylah fine.
Disebabkan aku pendek, tinggi tak sampai 150cm pun, memang baju ni labuh gile. Aku memang leceh sikit kalu beli dress labuh, asyik nak kena kerat bagi pendek je. Nak alter baju pengantin ni, tapi sewa, so, tak jadi alter lah.

Aku just sentengkan sikit, pakai kasut platform tinggi dan jalan catwalk sambil angkat kain, fuhhh! :P

okey, tu je.. next post, aku citer bab make up pula. Make up aku ambil asing, sebab, walaupun package aku ambil ni include make up juga, tapi aku takmoh sebab dah berkenan kat jurumakeup lain. So sri angsana tolak lah cost make up.

Don;t worry kat sri angsana ni kalau package amik contoh 12K, pastu korang tolak some of the offer dalam package tu contoh make up ke, pelamin ke.. just bincang dengan wedding planner diorang , then diorang akan tolak +tambah semua balik cost korang.

Cam aku, aku tambah dan tolak certain-certain, and diorang calculated balik total dalam 14K camtu. Sangat puas hati berurusan dengan sri angsana katering ni. Staff diorang nice and very tolerable.

Friday, September 8, 2017

Mengandung ke?

Mengandung ke? Uii.. soalan yang kerap dengar sejak akhir-akhir ini kat opis.

Apa yang tersirat sebenarnya?

nak suruh tambah anak lagi ke?

Atau...

Sebenarnya dah semakin bulat?

Ui, mengigil-gigil lepas jawab sengih -sengih+ gelak-gelak , mengaku yang diri ini dah bulat sampai nampak cam orang mengandung.

Hati yang terluka hanya tuan badan je lar yang telan.

T.T

Thursday, September 7, 2017

NIkah 13.3.2015


13.3.2015.

Tu tarikh nikah aku. Hari jumaat, lepas asar.  Nikah kat surau rumah aku je, yang hadir saudara mara dan sahabat terdekat.

Sebenarnya time nikah tu. jurugambar tak pandai sangat amik gambar. Habis flash semua menyebabkan terang benderang gambar-gambar nikah aku, sampailah silau-silau mata orang yang memandang (T.T).  Boleh dikatakan tak nice lah gambar nye. tapi time majlis bertandang, nice pula gambar nye. Aku berfikiran positif lah yang diorang dah pandai setting dah camera time tu...

Theme aku baju nikah adalah putih cream + kuning cair camni.  A few pictures below yang aku rasa takde le silau sangat untuk di upload.




With bff time skolah- Zahirah- waktu ni dia ngandung, sarat-saratpun datang dari kedah nun sane.
make up aku light untuk  cahaya matahari nampak nice, tapi bile dalam bangunan, kurang skit lah.

ni baju nikah aku dalam light cahaya biasa.
Baju kurung biasa, beli kat jalan Tar.
Selendang manik-manik tu beli online
Tudung kuning tu beli di jalan Tar-
mur-mur je semua hehehe


D'man tengah akad nikah. Yang baju melayu biru tu, ayah aku.
Sebelah dia tok imam

D'man tengah baca akad janji sume. 

proses sign perjanjian kahwin
kat sini nampak sikit baju nikah aku camnie.
ada corak-corak kuning lace kat baju .
Inai pun nampak merah je, aku buat inai ni book henna dari online
cantik sebenarnya corak nya. 



proses pertukaran mas kahwin

with my mum. Ada sama tak muka? hehehe

with family belah D'man



with family belah perempuan. Ni semua dari kedah ni, saudara mara mak aku.
waktu ni flash mak ai, hilang aku dibuatnya.
Stress

okey, these all my bff yang datang
Ma and adiknya, Za and Yana (pengapit aku ni hehehe)
So moral of the story, kekadang camne kite buat research pun, cari photographer, cari baju , cari mak andam, kalau boleh nak yang terbaik , alih-alih ada je yang tak kena. contoh cam aku, gambar tak jadi miahahah~ 

Camne pun alhamdulilah, majlis berjalan lancar, semua puas hati dan dah dua tahun berlalu dah pun, sekarang dah ada anak pun hehehe..

Amik yang jernih, buang yang keruh.

K bye, 

Saje je throwback.


Wednesday, September 6, 2017

Birthday Piya 1st year!


Okey, citer ni sebenarnya dah lamapun. Piya dah nak masuk dua tahun pun, bwahahaha~  Tapi, dok godek-godek gambar lama, terjumpa gambar mama (pengasuh piya) bagi dulu.

 Diorang celebrate birthday piya yang first!  14 December 2016. Waktu ni ibu and ayah bawa piya jejalan je, takde buat celebration pun, tapi mama nak buat juga party kecik-kecik. Untung piya dapat mama yang sayang budak cemetot ni sangat-sangat.


piya suka betul kek ni. 

waktu ni muke cemetot ni masyamm je sebab baru bangun tido. 

time nak potong kek, abang haris nak join skali. hehe

 













ni semua abang kakak piya kat sane. ^^



Happy birthday 1st year, adlina safiyya.!!

makan kek lagi. 





My First Flat Lay - Adlina Store

Hai, ni first try buat flatlay.. memang amateur lagi sangat! hahah! Background tak de so pakai je karpet rumah yang ada huhuhu. B...