Anak patung dan kisah disebaliknya...

Waktu kecik-kecik dlu , zaman kanak-kanak hingusan, nexx kire termasuk gak ler dalam kategori suke anak patung. tapi sebabkan keluarga tkde mampoo sanngat, nexx pendamkan jer ler dalam hati... tapi kaloo ikut bapak gi pasar ker, mate jeling-jeling gak ler tengok anak patung- Ala,, anak patung cam barbie doll tu... kat pasar jual 5 hinggit jer...

Pastu ade satu trend tu anak patung boleh kuar suar.. nangis... zaman tu taun 80-an lagi, kira nangis tu paling special ler skali... harga pun kire mahal ler zaman tuh.. nexx tak mampoo..(skrang anak patung canggih siap leh berak ler... ketawa ler.. etc.. playdoll ler, housedoll ler. kebil mate ler..  siap ade reborn doll .)

So satu hari tu.. dapat gak kaw.. satoo anak patong yang nangis tuh... memang sonok giler ler.. suara die nangis "uwe...uwe...uwe..... " comel tuh konon... bile masuk puting tak nangis dah.. bile amik puting die, die nangis uwe..uwe... uwe...  sonok ler time tu.. kire paling canggih sekali nih anak patong ini.

Malam tu, lepas dah puas maen.. ( nexx time nih 6 tahun cenggitu ler) simpan ler anak patung. then terusler masuk tido.. baik jer.. lampu tutup, nexx sumbat botol susu isi rebina-teman tido ...

Tengah mata dok layu nak tido... time-time tuh ler.. nexx nampak ada cam 2 cahaya merah terbang-terbang- cam kunang-kunang cenggitu.. tapi rumah nexx kat kl, umah flat lagi-  spesis kunang-kunang mane ada kat bandar nih... kaloo ade pun, terer ler kunang-kunang tu terbang smpai tingkat 7..

Lame dok peratikan.. pas tu baru perasan.. tu cahaya dari mata anak patung nexx. yang sedang terbang. meremang bulu roma, ... terus buka lampu, cabut keluar , pas tu melolong  nangis.. .. so pginyer, campak anak patung tu ke atas almari, bagi tak nampak... memang mak marah ler..sebab baru beli, tapi taknak main....bile besar ni teringat balik, asyik pk betul ke apa aku nampak? tak kot...

Tapi sebab kan kes tuh.. sampai sekarang ni nexx tak main anak patung dah yang bentuk cam anak orang- nexx minat teddy bear jer.. ^^

so cube bayangkan seorang perempuan dok simpan anak patung banyak2 kat umah cam gini.. x ker rasa ngeri cam cite chucky..


Kathy Libraty pemilik the house of dolls. Umahnya penuh ngan 1000 lebih anak patung yang dikumpul sejak 25 tahun lalu.


Popular Posts