Sebenarnya, nexx takde ler gemar lauk ini, tapi saje nak try kan. Bile dah try, ummm.. sedap juga rupanya. Terus licin pinggan. Erkk!! Alhamdulilah..
Masaknya sempoi jer.
- Mula-mula udang dibersihkan dan digaul dengan kunyit dan garam.Lepas tu goreng sempoi-sempoi sebab kalau lama sangat karang, udang akan menjadi kecut.
- Lepas tu, tumbuk bawang putih (6 ulas) dan halia (2 inci). Tumis sampai wangi.
- Lepas dah wangi semerbak, masukkan carrot dan cili merah yang dihiris.
- Masukkan sos tiram ( 5 sudu besar) dan sos tomato ( 2 sudu besar). Air bubuh sikit kalau nakkan kuah.
- Lepas tuh, baru masukkan udang. Taburkan ajinamoto ( Jangan letak garam lagi ek, t masin pula)
- Gaul-gaul dalam 5-10 minit. Tada!! Siap (^_^)v.
Senangkan kejernye. Ni sangat sesuai untuk yang tengah malas. Guarantee cepat, senang dan kenyang.
Nyummy.. nyummy.. nyummy |