Friday, July 27, 2012

First Job




My friend start her first job after graduate today !!  She called me this morning and inform me. Don't know why i feel so excited more than her.. hehehe.  Abis bagi kata-kata semangat padanya.. padahal dia relaks jer.. over pula aku ni. 


Rasa debar-debar pula, teringat first day aku keje after graduate.. 
sangat ler susah nak cari keje yang ada berkaitan dengan sijil aku tuh..
rasa nak nangis, give up, rasa cam menyesal pun ada
kemudian @ the same time tengok member-member lain dapat keje yang berkaitan dengan sijil
rasa jelez membara-bara 
yerlahkan, kita pun pegi interview berbelas-belas interview
tertanya-tanya napa la aku tak dapat keje ? nape? Nape? 
rasa useless sangat waktu tu.. 




 tu kalau boleh nak menganggur, dan try apply lagi keje yang ada kaitan..
tapi  bila tengok family, adik-adik.. dan kewangan yang sentiasa tak cukup..
niat tu di batalkan..
Yang penting time tu, dapatkan keje, sekurang-kurangnya boleh lah tolong bayarkan bil-bil, beli barang dapur ke.. apa sahaja yang boleh membantu keluarga yang bukannya orang senang.


Takde transport, takde lesen, takde member sangat kat kl, sebab selama ni skolah jauh-jauh, sume member jauh dari kl..
jadi memang limit cari kejer dalam kawasan kl sahaja, yang ada public transport ke sana..





First keje, di Guardian, kat pudu tu..
jadi cashier cum sales..
gaji pun murah jer.. 800 je sebulan, tapi bolehlah buat bagi ayah skit duet.. , bagi adik skit duet..
diri sendiri takde pakai duet.. jimat cermat,
hari-hari waktu lunch time makan roti harga taklebih dari RM 3.00
dalam masa 3 bulan keje, badan kurus cantik cam kpop tuh hehehe..
Banyak kenangan pahit manis sepanjang di situ...
kene tengking, kene maki, kene marah
kena puji, bergelak tawa ngan kawan sekerja yang sangat besh, dll





 


Lepas 3 bulan, carik keje yang gaji lebih skit.. 
dapat keje di sebuah syarikat insurans kat  bangunan AIA,
kecik jer insurans tu.. pekerja dia aku, bos aku, supervisor aku dan agent insurans yang lain
Gaji up la skit dapat lah RM 1600, potong-potong 1400, 
mampu dah nak beli barang-barang toiletries untuk diri sendiri,
tapi beli kat mydin jer lah, tempat laen tak mampu lagi..


Keje situ banyak pengalaman... 
naek LRT yang himpit2,  dapat duet raya dari agent insurans, layan karenah pemegang insurans,
buat sales & promotion, dapat organised event, dan juga dapat join motivasi..
tapi rasa sangat kesunyian,, takde member untuk lunch... 
hari-hari dok kat opis sorang-sorang
sekali sekala supervisor masuk opis dapat lah makan sesama..
waktu ni, simpan duit untuk amik lesen kereta...
 dah mampu nak sponsor duet belanja adik ke sekolah sepenuhnya...
alhamdulilah...



Pass tu rasa nak try carik keje yang berkaitan ngan sijil..
pilu lihat sijil yang tak dipakai tuh...
berhenti kerja dan tanam anggur...
lama... penantian tu...
rasa give up  kembali balik...
sedih sangat waktu tu, susah betul untuk dapatkan keje,
setiap kali pegi interview mesti tak dapat... 
sedih sangat.. 
jadik terus kerja dengan kakak sebagai kerani..
gaji RM 1200 jer.. rendah dari dulu
 tapi semua kakak sponsor kan dulu...
makan sume sama-sama sponsor..
waktu ni fokus simpan duet untuk amik lesen...
jadi memang ikat perut, tahan nafsu..
takde beli barang-barang untuk diri sendiri... takde...
kalau baju koyak jahit, kalau member ajak keluar, tolak..
duet pakai untuk benda penting jer, bil, belanja adik,
dan bila raya memang sangat sedih.. takde duet nak bermewah macam yang lain,
selamat adik-adik faham jadi mereka tidak meminta lebih..
dan syukur tahun tu kakak dapat bonus..
digunakan serba sedikit untuk raya..
aku? Masih tak mampu untuk membantu keluarga ketika raya...
Kemudian, ada member kenalkan aku untuk kerja di satu ofis sdn. bhd
kerjanya memang takde kaitan dengan sijil aku..
tapi gajinya lebih tinggi, untuk fresh graduate..
 Aku terima peluang itu dengan besar hati...
dan sehingga sekarang aku kerja di sini...

Walaupun keje nye memang dah larik jauh dari sijil aku..
tapi keje nye tak banyak, ada kawan-kawan ... gajinya juga ada kenaikan...
syukur dah mampu pakai kete skrang, simpan sikit duet untuk masa depan,
bagi duet dapur rumah, bagi ayah skit duet, sponsor perbelanjaan adik sepenuhnya,
dapat dah pakai insurans, dapat dah bayar ptptn...
walaupun sumenye dalam amount kecil-kecil
tapi sekurangnya aku kini mampu dah untuk bayar ...
walaupun masih tak mampu bermewah-mewah lagi...
tapi berjimat cermat tu kan amalan mulia?
Moga raya tahun ini, kami sekeluarga dapat berbahagia dan beraya seadanya..
Amin~~








Corak untuk si badan pear

Hi, lama dah tak update pasal ootd untuk si badan pear. Yerlahkan, lepas dah ada anak sorang ni, badan dah tak berapa pear dah, jadi straig...