Streak diet---> RESET!! dan LEMAK AIR.

Miahahhahahah... 

Image result for funny laugh


Nak jadi kan cerita, sabtu ahad balik rumah ayah, berkampung dan berpesta makan di sana. Say burbye to kalori diary...welcome lemaks tepu! 

Sekarang back to basic diet. 

DAY 1

My sis kata yang aku ni lemak air. Nak buang lemak air ni kena minum air cukup, 2-3 litre/day. Yep, memang aku tak pernah minum lebih 1L sehari. Mungkin sebab tu lemak air berkampung di dalam badan ini. 

Faktor penambahan lemak Air :

Image result for gemuk

Makan banyak makanan tinggi garam

Yep, memang ikan masin, telur masin, nasi goreng ikan masin  favourite aku! huhuks. Untuk mengurangkannya, amalkan diet rendah garam dan tinggi potassium ( sejenis elektrolit yang menentang sodium) - Fokus pada pengambilan buahan-buahan dan sayur-sayuran


Stress :

Ya betul! Kehidupan berumah tangga ni penuh cabaran dan stress level yang tinggi. Tapi tak tahu kenapa bila stress boleh tambah lemak air pulak? Camne pun nak kurangkan stress, banyakkan tulis jurnal peribadi, berlatih bernafas dengan betul dan berjalan kaki sempoi sempoi di taman untuk tenangkan fikiran.

Senaman intensi tinggi :
Ok, takde kaitan, SKIP.


Terlalu banyak serat/fiber:

Ni pun pelik, tadi suruh banyakkan sayur-sayuran? Alahai.. Skip! 


Atasi Lemak Air dengan : 

Image result for gemuk

Kurangkan karbohidrat : 
ok, set in progress, dah guna myfitness untuk kalori control 

Tingkatkan pengambilan air :
In progress hari ini. 2 L/ day target 30 hari. 

Kurangkan pengambilan garam;
Ok, noted!

Amalkan makan pisang:
Sebab pisang banyak pottasium. Ok, ni new, boleh cuba

Banyakkan sayuran dan buah-buahan:
Hehehe.. insya-allah.


Ok, kita lihat lepas 30 hari camne? 
Sekarang berat 60 kg.







Popular posts from this blog

Peplum untuk Bentuk badan Pear

Hantaran Tunang

Udang Masak Sos Tiram a.k.a Sos