Sunday, April 6, 2014

Satu hari di Melaka-Muzium & St.Paul Church


14.3.2014 - First trip untuk tahun ini ke tempat baru. Plan nak pergi trip ni dirancang sebulan sebelum ini sebab nak apply cuti kena rancang betul-betul gitu.. Pergi pun berdua sahaja bersama office mate dan kami tidak rancang untuk tidur di sana sebaliknya hanya pergi berjalan-jalan di Melaka satu hari sahaja. Walaupun satu hari, puas! 

Perjalanan bermula seawal pagi pukul 8 dan kami sampai pukul 10 lebih. Ronda-ronda cari parking, pukul 11 baru mula menuju ke destinasi pertama lawatan kami iaitu replika kapal yang berada di kota melaka! ^^

Replika kapal di kota melaka
Bayaran tiket masuk adalah RM3 dewasa. Tiket ini boleh digunakan untuk masuk dua lagi muzium- Muzium TLDM dan muzium Samudera. Di dalam replika kapal ni pun ada muzium gak.

Ni bilik kapten kapal


Bilik peta.

model-model kapal dahulu dan kini dari semua negara

Rambang mata tengok model kapal.. 

koleksi duit zaman dulu-dulu

sejarah perdagangan di zaman melaka diceritakan di sini..


Kami berdua - aku dan Yana
Kat muzium ni selamatlah boleh tangkap gambar. Memang aku tangkap banyak gambar di sini.. tapi hanya mampu letak sikit-sikit jer.. yang lain buat tatapan sendiri sahaja. Berbaloi pergi ke sini... kalau pergi waktu hari biasa cam kami pergi ni, memang tak ramai orang, budak-budak pun takde.. tourist pun sikit-sikit jer.. boleh ler nak camwhore sebanyak mana pun hehehhe

Ni kat muzium samudera

rumah nelayan

helikopter di muzium TLDM

kapal selam TLDM

Lepas bergembira di muzium-muzium ni, dalam pukul 1 gitu, kami bergerak ke lokasi seterusnya. Taming sari-A'famosa- saint Paul church- - Muzium Istana Melaka. Untuk ke semua tempat ni, kami jalan kaki jer, feeling-feeling tourist dengan payung bagai hahaha...

On the way, kami lalu di persisiran sungai melaka ni.. berhenti rehat jap di jambatan ni



Praktis teropong dulu di menara taming sari

di pintu masuk saint paul church\
gigih aku daki tangga yang tinggi tu.... serabai dah waktu ni hahaha

Haruslah bergambar bersama memorial kubur di situ.. 

Runtuhan st.paul church lebih kurang camni lah dalamnya..

Kalo nak tau ni lah trademark st paul church ni.. patung ni ha.. jumpe patung ni, itulah churchnye..




















My First Flat Lay - Adlina Store

Hai, ni first try buat flatlay.. memang amateur lagi sangat! hahah! Background tak de so pakai je karpet rumah yang ada huhuhu. B...